Americanii se mută în Europa împinși de prețurile umflate din SUA și impulsionați de creșterea dolarului. Pentru ei, începe ”Bella Vita”

Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

Din ce în ce mai mulți americani aleg să se mute în Europa împinși peste Atlantic de creșterea costului vieții, de prețurile umflate ale caselor și de creșterea dolarului.

Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Franța sunt printre cele mai populare destinații. Sotheby's International Realty a declarat că cererile americanilor care doresc să se mute în Grecia au crescut cu 40% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu un an mai devreme. 

În Franța și Italia, cererea din SUA este cea mai mare din ultimii trei ani, potrivit specialistului imobiliar Knight Frank, Jack Harris. 

Pensionarii și cei bogați au fost în mod tradițional principalii cumpărători americani de proprietăți imobiliare în Europa. Dar locuințele relativ ieftine – în special în orașele mai mici – și avântul muncii la distanță au făcut ca Europa să fie ademenitoare pentru o gamă mai largă de oameni, inclusiv pentru cei care sunt mai tineri și întâmpină dificultăți mai ales la achiziția unei locuințe în SUA.

Creșterea ratei criminalității în unele orașe din SUA și diviziunile politice i-a determinat pe americani să caute peste ocean un stil de viață mai liniștit, susținut de un euro care tocmai a scăzut la paritatea cu dolarul american pentru prima dată în mai bine de 20 de ani.

”Bella Vita”

Pentru Stephanie Synclair, în vârstă de 40 de ani, din Atlanta, cumpărarea unei locuințe în Italia a fost un vis de lungă durată care s-a împlinit în aprilie.

Plătind 3.000 de dolari pe lună pentru a închiria o casă cu patru dormitoare pentru ea și fiul ei în Atlanta, i-a fost imposibil să se extindă și să devină proprietară, deoarece prețurile au crescut vertiginos, deși avea 300.000 de dolari în numerar la îndemână.

Ea a apelat la Italia, o țară pe care a iubit-o mereu, și unde a reușit să cumpere o casă de 3.100 de metri pătrați în Mussomeli, Sicilia, precum și o casă mai mică de alături și o grădină de 800 de metri pătrați toate pentru suma de 60.000 de euro. 

”Nu aș fi căutat niciodată să cumpăr în Italia dacă piața din SUA nu ar fi fost atât de nebună”, a spus Sunclair. Ea plănuiește să lucreze de la distanță și își imaginează un viitor frumos în Italia.

Prețul mediu al unei case în Atlanta a ajuns la 404.575 de dolari la 30 iunie, în creștere cu 19% față de anul precedent, în timp ce o proprietate de 800 de metri pătrați din regiunea Palermo din Sicilia a costat în medie 86.560 de euro, potrivit platformelor imobiliare Zillow și Idealista citate de Financiar Advisor. 

”Creșterea costului vieții a făcut ca locuințele din orice oraș important din SUA să fie mai scumpe decât în ​​orașele europene”, a declarat Michael Witkowski, vicepreședinte al companiei de consultanță ECA International din SUA.

”Prețurile scumpe ale locuințelor, precum și un dolar american puternic și tensiunile politice sunt toți factori care contribuie la atractivitatea în creștere a Europei”, a concluzionat acesta.

Citește și:

Euro a ajuns să valoreze mai puţin decât un dolar. FMI avertizează că vin timpuri foarte dificile

La scurt timp după publicarea unor date statistice care arată o creştere accelerată a inflaţiei în SUA în luna iunie, ceea ce deschidea calea unei politici monetare şi mai restrictive din partea Rezervei Federale americane, moneda euro se tranzacţiona pentru 0,9998 de dolari în jurul orei 12.45 GMT, o premieră de la introducerea sa în circulaţie, potrivit Agerpres.

"Raţionalizarea gazelor naturale, aşteptata recesiune, sunt toate motive solide pentru a fi pesimist cu privire la euro", este de părere Stuart Cole, economist la Equiti Capital în Londra. Potrivit economistului, aceşti factori vor îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a majora costului creditului, ceea ce va adânci şi mai mult diferenţele de dobândă dintre SUA şi Europa.

Istoricul valoric al monedei euro 



De la introducerea sa în circulaţie în 1999, moneda euro a petrecut foarte puţin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situaţie a fost între 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă de două decenii, moneda euro este... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel