Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Kosovo, Christopher Dell, a făcut lobby pentru ca gigantul Bechtel să primească un contract privind construcția unei autostrăzi în Albania, pentru ca ulterior să fie angajat de compania americană.
Valoarea contractului este de 1 miliard de dolari, potrivit unei investigații făcute de The Guardian în colaborare cu "Balkan Investigative Reporting Network".
Dell a acceptat postul oferit de Bechtel ca manager la secțiunea țărilor africane, la câteva luni de la terminarea unei cariere de 30 de ani în Departamentul de Stat al SUA.
Peter Feith, diplomat UE aflat în Kosovo la momentul securizării contractului, îl critică pe Dell pentru modul în care a forțat încheierea unei înțelegerii și cere o anchetă în acest caz. Feith îl acuză pe Dell că a ascuns informații despre contractul cu Bechtel și că a făcut lobby pe lângă Kosovo pentru un contract oneros cu o companie americană, care a pus presiune enormă pe bugetul slab al țării.
Deși este un fenomen normal ca ambasadorii țărilor din Vest să promoveze interesele de afaceri ale companiilor din țările lor de baștină, este dubios ca un fost diplomat să primească o slujbă la compania pe care a ajutat-o să primească un contract guvernamental.
La momentul când Cristopher Dell încuraja guvernul statului Kosovo să semneze înțelegerea pentru "Autostrada Patriotică", Feith spune că avea grave preocupări legate de acordarea contractului către un consorțiu format de Bechtel și partenerul său, firma turcă Enka. Feith era de părere că înțelegerea va submina economie Pristinei.
Diplomatul european Peter Feith a mai spus că s-a contrat cu Dell pe tema contractului enorm care urma să fie acceptat de o țară săracă, argumentând că banii ar trebui să meargă, mai degrabă, în combaterea șomajului, care atinge un procent 40%.
Contractul Bechtel - Enka a fost semnat în Aprilie 2012, în ciuda preocupărilor arătate de FMI, Banca Mondială, diplomații Uniunii Europene, Feith și chiar consilierul pe probleme juridice al guvernului kosovar. Dell și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze subiectul.
Bechtel a apărat angajarea fostului ambasador, spunând că orice speculație că numirea lui Dell ar fi fost nepotrivită este "nedreaptă și ofensivă".
Andreea Capussela, care a condus departamentul economic al lui Feith din Kosovo, spune că angajarea "ambasadorului Dell la Bechtel ridică un serios semn de întrebare cu privire la întregul proiect".
"Acest contract a fost irațional pentru Kosovo și i-a cauzat daune considerabile", a adăugat ea. "Departamentul de Stat ar face bine să investigheze asta".
Feith a refuzat să comenteze pe marginea numirii lui Dell în compania Bechtel, dar a declarat că o investigație mai amplă cu privire la probitatea contractului pentru autostradă stă să înceapă, nespecificând însă ce organizație va conduce o astfel de cercetare.
Guvernul din Pristina susține că "Autostrada Patriotică" conectează nordul Albaniei cu Kosovo, înlocuind drumuri șubrede de munte cu o autostradă cu patru benzi, care asigură injecții economice în regiune. Cu toate astea, criticii spun că autostrada a costat dublu decât se estima la început.
Oferta inițială era aceea de a termina secțiunea de autostradă din Kosovo pentru 555 milioane de dolari (400 milioane de euro). Ulterior, prețul a crescut la 916 milioane de dolari (660 milioane euro). În final, proiectul a costat 1,13 miliarde de dolari (820 milioane euro) și a constat în 77 de kilometri de autostradă.
Ca să vă faceți o ideea despre cât înseamnă asta pentru oconomia firavului stat, precizăm că bugetul total al guvernului kosovar în 2012 a fost de 1,5 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci