Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au arătat că dacă pun jurul filamentului becului clasic o structură cristalină specială, energia, care de obicei este eliminată prin căldură, se poate întoarce și recicla.
În general, becul incandescent clasic are o eficiență de 5%. 95% din energie se pierde în atmosferă. LED-urile sau becurile fluorescente au o eficiență de 14%. Becul clasic îmbunătățit de MIT poate atinge o performanță de 40%.
Uniunea Europeană a restricționat vânzările de becuri tradiționale, incandescente. Proprietarii s-au plâns de becurile LED și de lumina pe care o propagă, obișnuiți fiind cu lumina becului clasic, de culoare galbenă. Cercetătorii de la MIT a arătat că dacă pun în jurul filamentului becului clasic o structură cristalină specială se poate întoarce energia care este de obicei pierdută prin căldură. Această energie care se întoarce în timp ce becul luminează la nivelul normal este numită de cercetători "lumină de reciclare". "Este reciclată energia care în alte cazuri ar fi pierdută", a spus profesorul Marin Soljacic, potrivit Telegraph.
Becurile incandescente tradiționale redau 100% culorile, pentru că se potrivesc cu nuanța de obiecte observate în lumina naturală. LED-urile sau becurile fluorescente pot reda doar 80%. Becul îmbunătățit de MIT aduce și cheltuieli reduse. Saving Trust Energy calculează că iluminarea unei sufragerii cu bec incandescent de 60 de wați ar costa într-un an 7,64 lire, cu bec economic sau fluorescent eficient energetic ar costa 1,53 de lire pe an și cu bec LED 1,27 de lire. Cu noile becuri cu lumina reciclată, iluminarea unei sufragerii ar costa 0,50 lire pe un an.
Votați în sondajul dcnews.ro ce becuri preferați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu