Amnesty International: procesele prizonierilor de război de la Mariupol sunt ”ilegale și inacceptabile”

Fotografie de la Donald Tong/ Pexels
Fotografie de la Donald Tong/ Pexels

Orice mișcare a grupurilor armate susținute de Rusia de a judeca prizonierii de război ucraineni într-un așa-numit ”tribunal internațional” de la Mariupol sunt ilegale și abuzive și un alt act de cruzime împotriva unui oraș care a suferit deja mult în timpul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucraina, a declarat astăzi Amnesty International.

În ultimele zile, îngrijorările au crescut după ce mai multe rapoarte și imagini distribuite pe rețelele de socializare par să arate că se construiesc cuști în interiorul Sălii Filarmonicii Mariupol pentru a-i reține pe prizonierii care vor fi judecați. 

Laboratorul de probe de criză al Amnesty International a confirmat că imaginile postate pe Facebook de Consiliul Local Mariupol sunt în concordanță cu interiorul Sălii Filarmonicii Mariupol.

Dreptul internațional interzice unei puteri deținătoare să pună în judecată prizonierii de război pentru că au participat la ostilități sau pentru acte de război legale comise în timpul unui conflict armat. Conform celei de-a treia Convenții de la Geneva, prizonierii de război acuzați de crime au dreptul la un proces echitabil  care poate avea loc numai într-o instanță constituită în mod regulat.

Prin organizarea unor astfel de ”procese” false, Rusia – ca putere ocupantă – ia în râs justiția

”Orice încercări ale autorităților ruse de a judeca prizonierii de război ucraineni în așa-numitele ”tribunale internaționale” instituite de grupuri armate aflate sub controlul efectiv al Rusiei la Mariupol sunt ilegale și inacceptabile”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală. 

”Dreptul internațional umanitar interzice înființarea de instanțe numai pentru a judeca prizonierii de război. Retragerea intenționată a drepturilor unui proces echitabil de la prizonierii de război, care este exact ceea ce va face acțiunea Rusiei, echivalează cu o crimă de război. Convențiile de la Geneva prevăd, de asemenea, clar că prizonierii de război sunt protejați împotriva urmăririi penale pentru că au participat la ostilități”, a mai declarat aceasta.

”A alege Mariupol ca gazdă a acestor ”tribunale” este deosebit de crud și șocant, având în vedere recentele atacuri și asediul necruțători ale Rusiei, care au transformat orașul într-un pustiu înainte de capturarea sa în mai. Amnesty International a investigat un atac aerian rusesc asupra Teatrului Dramatic Academic Regional Donețk din Mariupol și a concluzionat că forțele ruse au vizat în mod deliberat civili, un atac echivalând cu o crimă de război clară”, a fost de părere Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală. 

Drepturile prizonierilor de război ucraineni

Forțele ruse și grupurile armate susținute de Rusia trebuie să ofere monitorilor independenți acces deplin la prizonierii de război ucraineni. Amnesty International împărtășește îngrijorările exprimate de agenția ONU pentru drepturile omului (OHCHR) că prizonierii de război ucraineni au fost reținuți fără acces la monitori independenți, ”expunându-i riscului de a fi torturați pentru a obține o mărturisire”.

Amnesty International împărtășește, de asemenea, îngrijorarea OHCHR că declarațiile publice ale oficialilor ruși care consideră prizonierii de război ucraineni drept ”criminali de război” subminează în mod direct prezumția de nevinovăție, o garanție fundamentală a unui proces echitabil.

În ultimii ani, Amnesty International a documentat în mod constant încălcarea dreptului la un proces echitabil în Rusia, inclusiv utilizarea endemică a torturii, fabricarea de probe și urmărirea penală motivată politic. Aceste preocupări sunt sporite substanțial atunci când vine vorba de ”procesele” de către grupurile armate în teritoriile ocupate de ruși.

Amnesty International a documentat anterior, de asemenea, numeroase abuzuri ale drepturilor omului comise de astfel de grupuri de când au preluat controlul asupra unor părți din estul Ucrainei sub patronajul rusesc, inclusiv răpiri, ucideri, privare ilegală de libertate, tortura și alte rele tratamente și suprimarea disidenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel