Protestele în favoarea libertăţii şi justiţiei din Orientul Mjlociu şi nordul Africii, precum şi ascensiunea pe care o cunosc mediile de socializare oferă o oportunitate fără precedent pentru schimbare în materie de drepturile omului, dar această schimbare este la limită, afirmă Amnesty International.
"La 50 de ani de când flacăra Amnesty a început să aducă lumină asupra actelor de reprimare, revoluţia drepturilor omului este acum în pragul schimbării istorice", afirmă Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International, citat de Mediafax.
"Oamenii refuză să se teamă. Oameni curajoşi, conduşi de tineri, se ridică şi vorbesc în faţa gloanţelor, bătăilor, gazelor lacrimogene şi tancurilor. Aceste acte de curaj, combinate cu noile tehnologii care facilitează activitatea organizaţiilor, transmit un semnal regimurilor represive că zilele lor sunt numărate. Dar există riposte violente ale forţelor de represiune. Comunitatea internaţională trebuie să profite de oportunitatea pentru schimbare asigurându-se că anul 2011 nu este un răsărit fals în materie de drepturile omului", subliniază oficialul citat.
O luptă esenţială are loc pentru controlul accesului la informaţie, la mijloacele de comunicare şi la tehnologiile de reţea, dat fiind că mediile de socializare alimentează un nou tip de activism pe care guvernele se străduiesc să îl controleze, conform unui raport oficial al Amnesty International, publicat la 50 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.
Trecând în revistă protestele cauzate de problemele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, Amnesty reaminteşte că, în total, există restricţii privind libertatea de expresie în cel puţin 89 de ţări, iar în 48 de state sunt deţinuţi politici sau se înregistrează abuzuri, în special în Afganistan, Angola, Brazilia, China, Mexic, Rusia, Thailanda, Turcia, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News