Florinela Georgescu, director executiv ANM, a explicat toate urmările ale acestei veri secetoase, respectiv ce ne așteaptă în luna septembrie.
Publicitate
Florinela Georgescu, director executiv ANM, a fost invitata jurnalistului Val Vâlcu în cadrul unui interviu la DC News. Meteorologul a punctat mai multe teme de interes, mai exact vara anului 2024, posibil cea mai călduroasă vară din istorie, tipurile de secetă gravă cu care ne confruntăm și situația lunii septembrie.
"Ca și vârfuri ale temperaturii în această vară, chiar dacă nu am avut recorduri absolute de temperatură, am avut multe zile cu temperaturi de peste 38°C, chiar 40°C, ajungând până la 41,7°C. Aceasta este temperatura cea mai ridicată înregistrată în vară, pe 17 iulie la Cernavodă și foarte aproape de 41,5°C la stația București Filaret, pe 16 iulie. De altfel, acela pare a fi intervalul cu temperaturile cele mai ridicate, mai exact intervalul 15-18 iulie.
Dar în afară de aceste vârfuri de temperatură, lucrul pe care trebuie să îl subliniem în mod deosebit este acela că în majoritatea zilelor din vară temperaturile au depășit 30°C în mare parte a țării, ajungând până la valori în jurul a 40°C. Bineînțeles, aceste temperaturi foarte ridicate au creat un disconfort termic accentuat. Indicele disconfortului termic ITU a depășit frecvent pragul acela de 80 de unități, a ajuns în unele zile chiar la valori pe care l-am întâlnit mai rar, de 83-84 de unități, chiar mai mult pe arii restrânse.
Deci vara aceasta, cum spuneam, a început repede cu perioadele cu temperaturi ridicate și a continuat la fel. Încheiem probabil cea mai caldă vară din istoria măsurătorilor, o vară care o depășește pe cea din de anul trecut. Pentru luna august mai avem un record nedorit, pentru multe zone ale țării, și anume lipsa precipitațiilor (...)", a spus Florinela Georgescu.
"Aceasta este situația la care ne aflăm în acest moment: o secetă pedologic extremă în partea de sud și de est a teritoriului. Secetă este în mare parte a țării, dar situația cea mai severă este în aceste două zone ale ale teritoriului și vreau să vă spun că nu este vorba doar de secetă pedologică în multe zone. Este vorba în acest moment și de secetă meteorologică, pentru că nu a plouat de mai mult de 2 săptămâni la București.
Exceptând ploile slabe recente, o ploaie mai consistentă nu a fost din 10 august, deci de 20 de zile, și categoric traversăm o perioadă de secetă hidrologică, pentru că vedem care este starea râurilor și lacurilor de la noi. Nici Dunărea nu este într-o situație foarte bună. Puțin probabil ca lunile viitoare să remedieze deficitul de umezeală din sol și deficitul de apă din râuri. (...) Bucureștiul pare a fi, iată, prins în căldură extremă. Trece printr-un record de încălzire, iar lacurile au secat. De ce? În Capitală contribuie și căldura emanată de oraș, de betoane. Categoric, Capitala este o insulă de căldură" a explicat Florinela Georgescu.
"Semnalul, cel puțin pentru luna septembrie, este al unei luni septembrie cu temperaturi peste medie. Săptămâna viitoare va fi chiar mult mai caldă decât în mod normal pe partea de vest a țării. Din nou, vă spun sub influența a ceea ce se întâmplă acum în Europa Centrală, dar cald peste tot în țară și eu sper din suflet să nu se întâmple și anul acesta ceea ce s-a întâmplat și în alți ani, cu vară din aceasta prelungită în septembrie", a concluzionat Florinela Georgescu, director executiv ANM.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu