Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat, pentru DC News, ce se întâmplă dacă un părinte refuză să își trimită copilul la școală, în contextul generat de Covid-19.
Publicitate
'Învățământul este obligatoriu în România, prin lege. Fapta părintelui de a nu își duce copilul la o unitate de învățământ, în noul an școlar, poate constitui o faptă gravă, care să ducă la decăderea din drepturi sau chiar rele tratamente aplicate minorului. Privarea dreptului la învățătură este stabilit chiar și de Înalta Curte ca făcând parte din relele tratamente aplicate minorului și se poate considera ca o infracțiune. Dar și în situația în care nu s-ar constata această infracțiune, putem avea o hotărâre de decădere din drepturile părintești pronunțată de o instanță civilă.' a spus Bărbuceanu.
'Chestiunea e simplă. Dacă se autosesizează Parchetul, avem un dosar penal pentru rele tratamente. Dacă se autosesizează școala și, mai departe, face o adresă către Protecția Copilului, cei de la primărie vor constata acest lucru și apoi vor demara în fața unei instanțe civile decăderea din drepturile părintești. Ulterior se va desfășura instituționalizarea minorului, potrivit legii.' a declarat avocatul Gheorghe Bărbuceanu, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu