AN ȘCOLAR 2020 - 2021. Iohannis, decizia momentului - LIVE TEXT / VIDEO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, susține miercuri, la 18:00, o conferință de presă.

LIVE TEXT

- Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul și mai mulți miniștri și secretari de stat. Tema discuției a fost începerea anului școlar, situația învățământului din România și măsuri specifice în vremuri de pandemie.

- S-au luat câteva decizii, am tras câteva concluzii. O să vă comunic deciziile luate astăzi, urmând ca în săptămânile care urmează să fie detaliate.

- Primul lucru: pe 14 septembrie 2020 începe noul an școlar preuniversitar, pentru majoritatea elevilor. Asta înseamnă că vor merge efectiv la școală.

- Au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi din fiecare localitate. Aceste criterii vor fi folosite nu numai pentru școli. Aceste trei scenarii sunt: scenariu verde (toți merg la școală), adică în localitatea respectivă este mai mult de o persoană, în medie, detectată cu Covid-19; scenariul galben (o parte la școală, o parte online), când sunt, în medie 1-3 persoane detectate cu Covid-19, în fiecare zi; scenariul roșu (școala se închide, cursurile se țin online) - mai mult de 3 persoane/zi cu Covid-19, în medie. Deciziile de funcționare se vor lua la nivel local, adică fiecare localitate decide care scenariu va fi aplicat. (per 1.000 locuitori, președintele s-a corectat ulterior, n.r.)

- Scenariul galben înseamnă: grădinițele și școala primară fac cursuri, clasele VIII și XII merg la școală, iar restul claselor, în funcție de decizia școlii, o parte vin la școală și o parte nu, pentru a face loc celor care merg la școală.

- Important de reținut: învățământ online înseamnă învățământ real și materia se face. Evident, pentru vremuri de pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme, vor fi făcute publice. Ele implică: distanțarea, dezinfecția și alte lucruri care vor fi făcute publice la date ulterioare.

- Bucureștiul se încadrează în scenariul verde fiindcă, dacă este un număr mai multe de cazuri, după acest criteriu acceptat de OMS, de MS, București este în categoria verde. Majoritatea localităților din România sunt în nivelul verde. La momentul acesta, ca și exemplu, sunt câteva sute de localități în scenariul galben și 50 de localități care sunt în scenariul roșu. Școala va începe pentru majoritatea elevilor.

- Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor face permanent și se vor actualiza permanent. Important este ca aceste date să fie obiective și criteriile să fie aplicabile de către comandamentele județene. Da, vom avea situația în care unele localități se vor face normal, iar în altele online. De aceea, această împărțire pe scenarii este acceptată de foarte multe țări și folosită și la noi.

- Mesaj pentru cetățenii care nu respectă regulile: Este important să respectăm cu toții aceste norme. Respectarea este singura modalitate prin care putem să îngrădim răspândirea epidemiei. Autoritățile trebuie să-și facă treaba lor, dar răspândirea poate fi oprită numai de noi.

- Este în discuție un scenariu asemănător cu cel din starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor. Nefiind vorba de închiderea școlilor peste tot, dorim să realizăm un scenariu care să protejeze și părinții, și copiii. 

- Nu trebuie să confundăm activitatea școlară cu votarea. Învățământul este complex, implică un număr mare de copii, cadre școlare și norme specifice. Votarea trebuie și ea să respecte normele impuse, dar spațiile vor fi dezinfectate și înainte, și după. Votarea, cu aceste norme, poate să fie o activitate sigură. 

- Cu siguranță că învățământul online nu este același lucru cu cel efectiv, în clasă. Dar, da, pentru o perioadă scurtă de timp poate înlocui. Să nu ne închipuim că încadrările sunt pentru tot anul școlar, ele se actualizează permanent. Pornim de la premisa că situațiile se vor remedia rapid, dar, pentru a nu pierde timpul, online-ul va ține locul învățământului în clasic.

- Evident că ne preocupă această chestiune și este unul dintre motivele pentru care am reluat atât de des apelul. Știm foarte bine ce s-a întâmplat. În Parlament, PSD a tras de timp pe seama legii, în timp ce mii de oameni bolnavi s-au dus în comunitate și boala s-a răspândit. Acum trebuie să revenim la normalitate. Nu știe nimeni cum va evolua pandemia. Dacă totuși se întâmplă să avem foarte multe cazuri când începe școala, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai atunci când specialiștii spun acum nu se mai poate sau acum se poate. Este o decizie care se va lua foarte aproape de data de 14 septembrie. Între timp, ne vom vedea des și vă voi comunica ce șanse sunt ca școala să fie amânată. 

- Guvernul și, în special, Ministerul Educației, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acest chestiuni și sunt convins că se vor rezolva. (în legătură cu tabletele pentru persoanele defavorizate, n.r.).

- Din fericire, generația tânără folosește cu foarte mare pricepe instrumentele noi, dar, acolo unde nu există această pricepere, profesorii îi vor învăța repede.

- Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic. Doar criteriul este media din ultimele 14 zile. Analiza se va face zilnic, dar folosind datele din ultimele 14 zile. Fiecare comandament județean va evalua situația în care se schimbă ceva. Într-o localitate în care nu sunt bolnavi, nu se va aduna comitetul să confirme acest lucru. În zonele cu scenariu roșu, nu se va actualiza la 14 zile, ci mai repede dacă situația se schimbă rapid în bine.

- Copiii se adaptează destul de repede, precum și dascălii. Știm că nu este o situație absolut nouă, am avut situații în care școlile au fost închise din cauza gripei. Soluții se găsesc, dar este foarte important să avem decizie locală și implicare locală.

- Este un fenomen pe care îl observăm cu îngrijorare, dar este o preocupare intensă și la Interne, și la Justiție. Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Nu se poate repara de pe o săptămână pe alta ce s-a stricat în ultimii 30 de ani. Să fiu mai acid politic, ne amintim cu tristețe că, în 3 ani de guvernare PSD, PSD-ul a încercat să schimbe legile justiției. Actualul guvern vine cu măsuri, dar, în Parlament, este aceeași majoritate pesedistă care se opune la reformele din domeniul justiției. Vom merge mai departe și vom găsi soluțiile care se cuvin pentru a pune lucrurile la locul lor: infractorii la pușcărie și oamenii cinstiți să fie apărați. (n.r., pe tema interlopilor din România).

- Se lucrează foarte intens pentru a îmbunătăți accesul la internet. Acolo unde nu se găsesc rapid soluții, vor fi găsite soluții care sunt accesibile și copiilor care nu pot ajunge la online, adică învățământul prin TV.

- Exact din aceste motive am convocat marea ședință de astăzi, ședință cu mulți participanți. Pe mine mă interesază foarte mult cum începe școala, cum sunt asigurate resursele, cum sunt pregătite cadrele didactice. În multe domenii s-au făcut progrese, în altele mai este de lucru. Prin întâlnirea de astăzi am contribuit ca actul de învățământ să se desfășoare în condiții cât mai bune.

- Multe din aceste probleme trebuie rezolvate în plan local. Cei din școală vor trebui să lua măsuri pentru distanțare, să redistribuie clasele în alte săli care nu au fost folosite permanent. Dar, da, când va fi nevoie să se lucreze în ore suplimentare, se vor preda ore suplimentare. Este greu de imaginat că se pot angaja pentru o lună sau două cadre didactice în plus, chiar dacă, în unele localități, este o soluție. Însă, aceasta nu poate fi decisă de la centru, ci trebuie un cadru legal, iar decizia să se ia local.

- Despre numirea Georgianei Hosu în funcție: În primul rând, dați-mi voie să constat că dosarul a fost întors pentru cercetări mai aprofundate. Este un lucru bun, iar acum o săptămână am spus că, personal, mi-aș dori să se cerceteze în detaliu aceste lucruri. Este un lucru bun că șefa DIICOT a redeschis dosarul 10 august. Dacă aș putea să dau timpul înapoi, aș dori să nu fi existat acea guvernare pesedistă care a dus la gazarea românilor și la bătaia lor, dar important este să se facă lumină. Important pentru mine este ca adevărații vinovați să fie trași la răspundere. 

- Dreptul la educație pentru fiecare elev se asigură prin școala online. Dar dați-mi voie să vă arăt contextul. Nu facem aceste chestiuni pentru experimentare, ci pentru a face față pandemiei pentru a nu pierde un an școlar sau un semestru. Este evident că este mult până când predarea online devine foarte importantă, dar învățământul românesc are resurse pentru a se perfecționa. Este imposibil ca totul să funcționeze impecabil și perfect din prima zi când începi un lucru nou.

Știrea inițială:

Site-ul Prezidenției a anunțat o conferință de presă după întâlnirea pe tema educației dintre Klaus Iohannis și membrii guvernului. Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educației, Monica Anisie și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, se numără printre invitați. La ședință au participat și miniștrii de Interne, de Justiție, de Dezvoltare, de Sănătate și de Muncă. 

DC NEWS va acoperi evenimentul printr-un LIVE TEXT, iar președintele va putea fi urmărit pe DC NEWS TV, accesând linkul de AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel