Vicepremierul Ana Birchall a declarat, marţi, că exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene este şi un prilej de promovare a valorilor noastre autentice.
"Astăzi, la 169 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, sărbătorim Ziua Culturii Naţionale într-un context absolut special. De la 1 ianuarie România a preluat pentru prima dată preşedinţia Consiliului UE, iar prin intermediul evenimentelor organizate pe durata exercitării preşedinţiei române ne dorim să folosim această perioadă de vizibilitate sporită pentru a face ţara noastră mai bine cunoscută în rândul celorlalţi cetăţeni europeni. Suntem cu adevărat un popor cu o cultură şi o civilizaţie ce merită cunoscute şi apreciate în orice colţ al lumii şi tocmai de aceea exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE e şi un prilej de promovare a valorilor noastre autentice", a spus Birchall la vernisajul expoziţiei "Pictori români în Franţa", organizată de Institutul Cultural Român.
Potrivit acesteia, poezia lui Eminescu transcede timpul şi este una dintre cele mai mari moşteniri culturale lăsate nu doar românilor, ci chiar literaturii universale. Ea a mărturisit că operele lui Eminescu i-au încântat copilăria şi adolescenţa şi sunt şi în prezent o evadare inconfundabil de plăcută din cotidian.
"Sezonul România-Franţa 2019, care se desfăşoară între 28 noiembrie 2018 şi 14 iulie 2019, îşi propune să evidenţieze realizările creatorilor contemporani români şi francezi deopotrivă, să promoveze valoarea incontestabilă a patrimoniului nostru comun şi să sărbătorească puternicele legături dintre cele două state şi dintre cetăţenii români şi cei francezi. Într-un asemenea moment în care România se află în centrul atenţiei UE şi al principalilor noştri parteneri internaţionali ne dorim ca Europa şi întreaga lume să poată gusta - dacă pot să spun aşa - din dulceaţa tradiţiilor, creaţiilor şi spiritualităţii româneşti, într-un cuvânt, din cultura noastră naţională. Şi ce mod mai bun de a face cunoscut specificul nostru naţional şi de a începe un dialog despre moştenirea noastră comună şi viitorul pe care-l construim împreună la nivel european decât cu ajutorul creaţiilor realizate de pictorii români care au lucrat şi au trăit în Franţa?", a declarat Birchall.
Ea este de părere că România poate fi mai profund percepută la nivel european prin promovarea bogăţiei sale culturale.
"Să iubim arta în toate formele ei de exprimare şi să-i încurajăm pe cei care-şi dedică timpul pentru a ne îmbogăţi spiritual! (...) România poate fi mai profund percepută la nivel european prin promovarea acestei bogăţii culturale, a frumoaselor noastre tradiţii, a folclorului autentic şi a spiritualităţii care îi conferă valoare şi, de ce nu, o unicitate cu totul şi cu totul aparte. De aceea iniţiativele de promovare şi conştientizare a identităţii noastre naţionale au avut şi vor avea în continuare atât sprijinul personal al doamnei prim-ministru, cât şi al întregului Guvern al României", a adăugat Birchall.
Vezi și: Președinția rotativă. Gabriela Zoană: Vine un moment așteptat de toată lumea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu