Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC).
Din delegaţia Camerei Deputaţilor au mai făcut parte Dorin Petrea şi Mihai Tararache, membri ai Comisiei pentru afaceri europene. Reuniunea a avut loc la Luxemburg, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, iar principalele teme dezbătute au fost agenda europeană privind migraţia, politica de extindere a UE, securitatea şi combaterea terorismului precum şi strategia privind piaţa unică digitală pentru Europa. Referitor la problematica migraţiei, Ana Birchall a subliniat că prioritatea UE trebuie să fie reprezentată de oferirea unui răspuns eficient cauzelor primare care stau la baza presiunii crescute a migraţiei. „Consider că trebuie să ne concentrăm pe identificarea şi implementarea celor mai potrivite instrumente în cooperarea cu statele de origine şi de tranzit pentru rezolvarea crizei migranţilor.
Totodată, sprijinim întărirea eforturilor pentru rezolvarea conflictelor în vecinătatea sudică a Uniunii, considerând că acestea reprezintă sursa principală a valurilor de migranţi. Din acest punct de vedere, stabilizarea Siriei trebuie să reprezinte o prioritate", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene în cadrul reuniunii. Ana Birchall a evidenţiat că statul român s-a angajat deja să facă parte din eforturile de relocare ale Uniunii, admiţând caracterul de urgenţă a acestei situaţii în anumite state membre.
„România a demonstrat inclusiv prin substanţiala contribuţie adusă la activitatea Frontex, Interpol, Europol şi BESA, sau prin apărarea cu succes a graniţei externe a UE, ce totalizează 2.070 km, a doua ca lungime la nivelul Uniunii, că este alături de efortul UE în această criză. Cu toate acestea, nu am acceptat şi nu vom accepta instituirea unor mecanisme permanente, pentru că aceasta nu reprezintă soluţia pe termen mediu şi lung în rezolvarea actualei crize a migranţilor.
Soluţia la criza migranţilor trebuie să aibă la bază respectarea principiilor şi valorilor UE, precum principiul solidarităţii, al voluntariatului deciziei şi găsirea consensului între statele membre", a punctat deputatul PSD. "Securitatea Europei rămâne o prioritate. Trebuie să asigurăm implementarea măsurilor deja agreate în ceea ce priveşte consolidarea securităţii interne a UE. O atenţie specială trebuie acordată cauzelor primare ale terorismului, în mod particular în ceea ce priveşte fenomenul luptătorilor terorişti străini şi cel al radicalizării", a declarat Ana Birchall În ceea ce priveşte politica de extindere a UE, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a punctat că „România a fost şi rămâne un susţinător activ al extinderii UE, apreciind că aceasta este una din cele mai de succes politici ale UE şi că reprezintă un instrument puternic pentru întărirea instituţiilor democratice, dezvoltarea economică şi promovarea cooperării le nivel regional şi European".
„Am subliniat în cadrul reuniunii COSAC, aşa cum am susţinut şi la nivelul amendamentelor propuse de Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a României, necesitatea menţinerii unui angajament ferm al Uniunii faţă de ambele direcţii de dezvoltare a Politicii de Vecinătate, cu precădere faţă de Parteneriatul Estic. Am întărit ideea conform căreia este necesară oferirea unei perspective clare şi fără echivoc pentru aprofundarea cooperării şi apropierii dintre UE şi statele avansate în procesul de reformă în vederea integrării europene, cu un accent particular pe Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, precum şi pe statele din Balcanii de Vest şi Turcia", a mai spus Ana Birchall.
Nu în ultimul rând, pe agenda discuţiilor din Luxemburg s-a aflat şi tema pieţei unice digitale pentru Europa, strategie despre care delegaţia Comisiei pentru afaceri europene a susţinut că "reprezintă unul dintre cele mai solide răspunsuri pentru revigorarea creşterii economice, după şocul crizei financiare şi economice din 2008-2009. Economia digitală va revoluţiona fiecare sector al economiei, va aduce oportunităţi fără precedent şi va oferi posibilitatea creării unei societăţi durabile. Economia digitală poate avea efecte pozitive asupra întregii societăţi, influenţând modelele de business şi, în general, modelele de dezvoltare economico-socială. Prin piaţa unică digitală, Europa îşi creează astăzi fundamentul pentru cea de-a treia revoluţie industrială".
În final, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a declarat ca reuniunea COSAC a reprezentat un succes pentru delegaţia României, în condiţiile în care majoritatea amendamentelor depuse de deputaţii din Comisia pentru afaceri europene au fost admise. "Mă bucur să vă anunţ că au fost admise majoritatea amendamentelor depuse de Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor privind teme cheie precum instituirea unor mecanisme permanente de transfer al migranţilor, securitatea Uniunii Europene, lupta împotriva fenomenului terorist sau politica de extindere a Uniunii, cu un accent pe politica de vecinătate şi Parteneriatul Estic.
A fost o reuniune tensionată, dar care s-a dovedit, în cele din urmă, o reuşită pentru delegaţia noastră şi pentru România", a menţionat Ana Birchall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News