Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) din Camera Deputaţilor, a avut vineri, 29 mai, o întrevedere cu doamna Elena Bryan, Înaltul Reprezentant pentru Comerţ al misiunii Statelor Unite ale Americii la Bruxelles. La întrevedere au mai participat Gabriela Creţu, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, precum şi reprezentanţi ai ambasadei SUA la Bucureşti.
În cadrul întrevederii a fost subliniat rolul important al viitorului Acord privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (Transatlatic Trade and Investment Partnership – TTIP), ca oportunitate majoră pentru stimularea schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor. Ana Birchall a evocat statutul prioritar de care acest acord beneficiază la nivelul Uniunii Europene, subliniind susţinerea României pentru finalizarea cât mai rapidă a negocierilor.
„Consider că existenţa unui astfel de acord ar completa legăturile existente la nivelul cooperării transatlantice în domeniul securităţii, consolidând relaţiile economice şi comerciale dintre UE şi SUA", a adăugat deputatul Ana Birchall. De asemenea, preşedintele CAE a apreciat efectul pozitiv pe care acest acord îl poate avea în special asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, adăugând că „trebuie să ţinem cont de faptul că TTIP este cel mai mare şi mai complex acord negociat vreodată, în care principala provocare nu o reprezintă numai reducerea taxelor vamale, ci redesenarea regulilor de comerţ şi identificarea de soluţii pentru înlăturarea barierelor netarifare. Acordul trebuie să fie unul just şi echitabil, atât pentru Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, cât şi pentru fiecare dintre statele membre UE".
Gabriela Creţu, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a subliniat necesitatea unei abordări responsabile în vederea negocierii tratatului, luând în considerare toate posibilele aspecte şi implicaţii ale acordului pentru viitorul economic al Uniunii Europene şi al Statelor Unite ale Americii. „Experienţa pe care ne-a adus-o piaţa unică europeană poate fi un exemplu pozitiv pentru modelarea parteneriatului transatlantic", a declarat senatorul Gabriela Creţu.
La rândul său, doamna Elena Bryan a reliefat dimensiunea fără precedent a acordului, afirmând că „avem de-a face cu primul acord în care, pentru ambele părţi implicate, partenerul din partea cealaltă a mesei este cu adevărat un egal". Înaltul reprezentant a evidenţiat necesitatea ca negocierile să se concentreze pe găsirea unei căi care să conecteze modele şi reglementări diferite, astfel încât viitorul parteneriat să se adapteze perfect atât la condiţiile economiei europene, cât şi ale celei americane.
„Trăim într-o eră a globalizării şi depinde de noi dacă vrem să modelăm globalizarea, prin acorduri precum TTIP, sau să devenim victime ale acestui fenomen", a mai adăugat oficialul american. La finalul întrevederii, Ana Birchall a punctat că „transparenţa şi dialogul cu opinia publică reprezintă aspecte importante ale negocierilor pe marginea TTIP, care trebuie să reflecte preocuparea primordială pentru asigurarea bunăstării consumatorilor şi pentru o dezvoltare economică în avantajul tuturor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News