Ana Birchall, candidată independentă la președinția României, a vorbit, la interviurile DC News, despre proiectele sale privind România.
Ana Birchall a avut un dialog alături de analistul politic Bogdan Chirieac, despre proiectele pe care le are cu privire la România. Ea fost întrebată de jurnalistul Bogdan Chirieac și despre cum vede reforma statului român și dacă este necesară.
"Da, este mai mult decât necesară, așa cum este necesară o nouă Constituție. Poate o să vă șocheze, dar eu nu sunt pentru revizuirea Constituției, ci pentru o nouă Constituție! Pentru că toată lumea a promis revizuirea Constituției, toți au promis-o, dar nimeni nu a făcut-o! De aceea eu am pretenția ca, în această campanie electorală, fac un apel la toți candidații să înceteze cu promisiunile și minciunile, pentru că ei nu fac altceva decât să le facă jocurile unor state de la est, ca să fiu politicoasă, în mijlocul unui război hibrid, slăbind încrederea oamenilor în politicieni și instituțiile statului", a spus Ana Birchall.
"Haideți să spunem fiecare ce putem și ce vrem să facem, nu să amăgim oamenii, în condițiile în care, pornind de la acest război româno-român ce a obosit înfiorător de mult societatea, noi avem o țară bolnavă de resemnare. Revenind la Constituție, da, eu sunt pentru o nouă Constituție!
Și în calitate de președinte, în secunda doi, o să numesc o Adunare constituantă care să se ocupe de redactarea unei Constituții care să facă față noilor provocări și realități ale anului 2024, mergând pe viitor! Dar, până atunci, complementar, mai fac încă ceva! Modificarea Legii 42/1992, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, pentru că multe nenorociri care se întâmplă acum în justiție se întâmplă și din cauza anumitor decizii CCR", a zis Ana Birchall.
”Revenind la CCR, eu consider două modificări importante, iar acestea se pot face mâine, pentru că este o lege organică. În primul rând, numirile la CCR să nu mai fie politice. Să nu mai fie membrul unui partid politic cu cel puțin 10 ani înainte de numirea la CCR. Nu cred că puteți să spuneți, argumentat, că nu găsim nouă juriști care să facă cinste CCR-ului!
A doua modificare importantă este această tendință de supralegiferare, cum o numim noi în Drept. Îmi pare rău de limbajul tehnic. Acest lucru înseamnă că CCR a avut foarte multe decizii interpretative! Însă CCR trebuie să spună dacă o lege este constituțională sau neconstituțională! Nu ai tu dreptul să supralegiferezi!", a mai spus Ana Birchall.
VEZI emisiunea integrală aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu