România face parte dintre statele pe care UNICEF se bazează în zona Europei Centrale şi de Est, iar, în acest sens, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii a lansat ţării noastre invitaţia de a-şi creşte implicarea în eforturile depuse pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor în diverse state din zonă.
Potrivit unui comunicat al MAE, subiectul a fost discutat marţi la întâlnirea pe care ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut-o cu directorul regional al UNICEF pentru Europa Centrală, de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Afshan Khan. La întrevedere au mai participat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, şi managerul pentru Comunicare şi Strângere de fonduri al UNICEF România, Despina Andrei.
"Am constatat că, pentru UNICEF, România este un model de bună practică în domeniul protecţiei drepturilor copilului, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure şi să ne motiveze pentru a ne implica şi mai mult în acest domeniu şi a împărtăşi din experienţa noastră şi altor ţări", a declarat, la finalul întâlnirii, Ana Birchall.
Ministrul delegat şi-a arătat în mod special aprecierea pentru activităţile desfăşurate de UNICEF în România şi a subliniat importanţa continuării proiectelor de succes derulate până acum şi în cadrul noului Program de ţară (2018 - 2022).
"Pentru România, UNICEF s-a dovedit a fi un partener solid şi de nădejde, care a contribuit nu doar la implementarea de reforme esenţiale, aşa cum este cazul Convenţiei de la Istanbul pentru prevenirea şi combaterea violenţei, un proiect foarte drag sufletului meu, dar şi la efortul permanent de schimbare a mentalităţilor la nivelul întregii societăţi", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, potrivit Agerpres.
În acest context, Ana Birchall a reliefat importanţa acordată la nivelul Uniunii Europene prevenirii şi combaterii violenţei domestice, a violenţei infantile sau a sărăciei în contextul necesităţii de a reduce disparităţile şi de a duce la un efort conjugat în această privinţă în cadrul dimensiunii sociale a Uniunii.
România, pregătită pentru noi responsabilități
Referitor la perspectivele colaborării viitoare dintre România şi UNICEF prin intermediul noului Program de ţară 2018 - 2022, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a afirmat că premisele cooperării se vor concentra pe continuarea eforturilor comune de accelerare şi susţinere a reformelor sociale şi structurale, îndeosebi în domeniul drepturilor omului, precum şi pe identificarea şi împărtăşirea de bune practici în România, dar şi în alte state din regiune.
"Ca stat donator emergent, România este pregătită inclusiv pentru asumarea de noi responsabilităţi în susţinerea statelor care au nevoie de experienţa şi expertiza noastră. Contăm pe sprijinul continuu al UNICEF pentru promovarea şi răspândirea la nivelul regiunii noastre a experienţei acumulate împreună", a adăugat Ana Birchall.
De asemenea, în cadrul discuţiilor, a fost abordat subiectul cooperării la nivelul procesului de pregătire a preşedinţiei române a Consiliului UE în 2019. "În contextul oferit de pregătirea preşedinţiei Consiliului UE în 2019, am stabilit organizarea, la începutul anului viitor, a unei conferinţe regionale pe tema prevenirii şi combaterii violenţei. Totodată, am convenit să colaborăm foarte strâns cu biroul UNICEF din Bruxelles pentru promovarea politicilor de protecţie a drepturilor copiilor", a concluzionat ministrul delegat Ana Birchall.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News