Ana Iorga, despre greșeala făcută de români în această perioadă. Cum e corect

Ana Iorga, Antena 3
Ana Iorga, Antena 3

Ana Iorga a explicat ce s-a întâmplat cu verbul „a carantina”, cu sensul de „a pune în carantină”, a izola preventiv oamenii care au fost în contact cu bolnavi. 

Alegeri prezidentiale 2024

„Am vorbit la începutul pandemiei depre verbul „a carantina” și despre substantivul „carantinare”, spuneam atunci că aceste cuvinte nu există în dicționar. Multă lume este de părere că aceste forme nu sunt corecte, nu ar trebui să le folosim din moment ce nu există în limba română. Foarte multă lume este revoltată de felul în care sună, dar ele se folosesc foarte mult și este clar că s-a simțit nevoia de ele”, a zis Ana Iorga la Antena 3.

Este indicat să folosim „oamenii au fost puși în carantină” sau „oamenii sunt în carantină”, nu „au fost carantinați”. Nici „zonele nu au fost carantinate”, ci „sunt în carantină”. Nu avem oficial verbul „a carantina”, prin urmare nu avem nici infinitivul lung substantivat „carantinare” și nici participiul carantinat, a zis Ana Iorga.

În aceste situații putem folosi oamenii „au fost izolați”, „puși” sau „ținuți în carantină” dar este atât de răspândit acest verb și este atât de puternică realitatea pe care o trăim acum încât cu siguranță „a carantina” și carantinare vor intra în dicționar, a mai spus Ana Iorga. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel