EXCLUSIV  Ana Maria Măiță. Copilul ar trebui scos din maternitate în scoică. Cu fizica nu te pui/ Când poţi renunţa la scaunele speciale pentru copii

Sursă foto: Unsplash (Isaac Quesada)
Sursă foto: Unsplash (Isaac Quesada)

Ana Maria Măiță, manager al proiectului ”Copil iubit la bord", a oferit informații prețioase pentru părinții care sunt nevoiți să aleagă un scaun de mașină pentru bebeluși și copii mici. 

Ana Maria Măiță a vorbit într-un articol precedent despre importanța scaunelor pentru copiii destinate transportului în mașină. Citește aici articolul integral

”Cred că este un preț foarte mic de acoperit ca să știi că îți transporți copilul în siguranță și că acesta nu riscă răni grave sau chiar că îl vei pierde într-un accident de mașină. Nu cred că există un părinte care, pus în fața unui astfel de alegeri, în momentul în care o înțelege cu adevărat, cu toate consecințele și implicațiile ei, să spună nu, nu am bani de așa ceva”, a explicat Ana Maria Măiță, manager al proiectului ”Copil iubit la bord”. 

Până la ce înălțime trebuie să stea copilul în scaunul de mașină?

Măiță a explicat și care sunt criteriile care trebuie respectate de un copil și părinții săi pentru ca acesta să nu mai stea în scaunul de mașină. 

”Copilul, în primul rând, trebuie să fie scos din maternitate, de când se naște, în scoică. Din păcate, încă văd unele cupluri care ies din maternitate cu mașina și cu copilul ținut în brațe, ceea ce este greșit și îl pune în pericol. Știu că este instinctul ăsta, pe care orice părințe îl are, că cel mai bun și cel mai sigur loc pentru copilul lui este în brațele părintelui, în brațele mamei sau în brațele tatălui. Dar, când vine vorba de transportul cu mașina, lucrul acesta este fals. Nu sunt copiii în siguranță atunci când îi ținem în brațe pentru că la orice impact nu îi putem susține și nu putem să ne batem cu fizica, cu forțele, cu inerția, cu tot ceea ce înseamnă smucirea aceasta în față, care, practic, ne smulge copilul din brațe și îl proiectează fie prin parbriz, sau dacă suntem pe bancheta din spate, îl proiectează în scaunul șoferului sau în cel din dreapta. 

Cu fizica nu te pui și asta este realitatea. Toate testele de impact și simulările de accident arată foarte clar și spectaculos lucrul ăsta. Acest scaun destinat bebelușului mic, care se cheamă scoică, trebuie achiziționat încă dinainte de naștere, astfel încât el să fie montat deja în mașină când mămica se externează cu nou-născutul din maternitate. Se ţine până ajunge la 136 de centimetri înălţime. Nu avem ca vârstă baremul până la care copilul trebuie să fie transportat în sisteme de siguranță, ci dimensiunea, respectiv înălțimea. De la înălțimea de 136 de centimetri poate să folosească centura cu care este prevăzută bancheta din spate. Această centură îi va veni frumos pe umăr, nu pe gât. Dacă își pune centura când este mai scund de 136 de centimetri, centura va veni aplicată pe gât, ceea ce poate să ducă la rănire gravă la un impact. Sigur, copilul nu va fi proiectat în față, dar poate să existe zdrobirea căilor aeriene în momentul în care centura aceea vine pe gât. De la 136 de centimetri centura deja se aplică pe umăr, se așează frumos, și umărul poate să susțină în siguranță forțele care apar în momentul unui impact cu mașina. 

Până la 136 de centimetri, părinții trebuie să știe că există niște bareme, niște dimensiuni ale copilului, care îi arată foarte clar că trebuie să schimbe sistemul de fixare a celui mic în siguranță. De la scoică, trece la primul scaun de copil, apoi mai există încă un model de scaun pentru copiii mai mari, după care există un fel de pernuță care îl mai înalță, care se folosește împreună cu centura banchetei și care vine peste umăr. Toate lucrurile acestea se pot învăța și sunt foarte simple. Noi avem pe site-ul nostru, copiilabord.ro, un ghid gratuit care poate fi decărcat de oricine și acolo avem toate acele informații, pentru ca părinții să poată să înțeleagă care sunt semnele că trebuie schimbat scăunelul. În momentul în care creștetul copilului depășește spătarul scaunului, înseamnă că este clar că acel scaun a rămas mic și trebuie schimbat”, a explicat Ana Maria Măiță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel