EXCLUSIV  Ana-Maria Roman și Mihai Gâdea, legătură neștiută. 10 ianuarie, moment-cheie pentru jurnaliști

Ana-Maria Roman și Mihai Gâdea au o legătură în afara faptului că amândoi sunt jurnaliști Antena 3.

Cei doi sunt născuți în aceeași zi - 10 ianuarie. Redacția DC News le urează "La mulți ani!" și vă lăsăm, în rândurile de mai jos, un interviu pe care Ana-Maria Roman ni l-a acordat în exclusivitate despre artă. Puțini știu, dar realizatoarea emisiunii "Esențial" are o înclinație spre desen.

Iată interviul care a fost realizat în 2016:

DC News: Puțini îți cunosc partea artistică. Vrem să ne povestești care a fost momentul când ți-ai dat seama că ai o aplecare către desen.

Ana-Maria Roman: Sunt lucruri care vin natural, de mică am desenat frumos. M-am aplecat însă mai mult spre artă după ce în vecini, în oraşul meu natal, s-a mutat o familie de artişti. Attila desena, picta, sculpta şi Gina, soţia lui, scria poezii. Mai era şi fratele lui Attila, Arpi, care a şi ajuns ulterior un pictor cunoscut în Germania. Frumoase seri am petrecut alături de ei... A fost o perioadă care şi-a pus amprenta asupra mea şi care a contribuit la modelarea mea ca om. În plus, părinţii mei sunt iubitori de frumos. Tata, pe lângă talentul la desen şi schiţe umoristice, încă scrie versuri, mi-a educat de mică iubirea pentru muzică clasică, iar mama e o lady, un exemplu de eleganță.

DC News: Ce îți place să desenezi? Cum ți-ai descrie creațiile?

Ana-Maria Roman: Niciodată peisaje. N-am răbdare. Răbdarea e ceva ce mi-a lipsit toată viaţa. Desenez emoţii, trăsături, nuduri. Uneori încerc să imit realitatea, alteori o modific, o lungesc, nu îmi plac trăsăturile foarte definite. Când şi când. Desenez însă în cărbune, am pictat în ulei când am fost mai mică, nu m-a atras foarte tare. Am încercat recent să fac o replică în plastilină a unui tablou celebru. Nu mi-a reuşit foarte bine, dar tehnica de modelare a materialului pe carton mi-a plăcut foarte mult. O să mai fac asta în viitor.

DC News: Ai sau ai avut un mentor în desen?

Ana-Maria Roman: Nu. Mi-am educat singură acest talent (dacă l-am educat...). Desenez instinctiv şi uneori uitându-mă la ce fac alţii. Am fost însă la o seară de desen la centrul ISART care s-a dovedit a fi foarte instructivă şi deosebit de plăcută în acelaşi timp. Ne-a predat doamna profesor Anca Boeriu. Centrul îl găsiţi pe internet. Se desfăşoară seri deosebite acolo şi poate participa oricine.

DC News: O jurnalistă de talia ta, specialistă în justiție și care stă aproape tot timpul la DNA, desenează. Este aici un mic paradox? Cum se leagă arta de meseria ta?

Ana-Maria Roman: În ultimul an s-a legat de multe ori. La percheziţiile la Vâlcov, Horia Simu, Emilian Eva, în dosarul tablourilor furate de la DIICOT. Plin de artă în cauzele respective. Glumesc! Oricine poate fi pasionat de artă, nu contează domeniul în care lucrează. Uite, de exemplu cei mai buni comercianţi de artă, ca să folosesc un termen simplu, din Bucureşti, sunt foşti avocaţi sau bancheri. Şi în justiţie cu atât mai important e să ai cunoştinţe de piaţă a artei, cu cât investiţiile în acest domeniu au crescut spectaculos în ultimii ani (odată cu creşterea investiţiei apare şi un oarecare risc de infracţionalitate, cum ar fi de exemplu: spălarea de bani, traficul cu obiecte de artă). M-a şocat însă lipsa de informaţie din acest sector a unor magistraţi din conducerea unor parchete importante care comentau dosarele cu tablouri ale colegilor de la DNA şi despre care cu toţii presupunem că au o pregătire intelectuală. De exemplu, ca să te amuz, unul dintre ei îl făcea "papagal snob" pe Vâlcov pentru că avea colecţie de tablouri. Zicea că oricum cumpărase falsuri deoarece şefa lui văzuse tabloul "Car cu Boi" al lui Vâlcov, cu un an înainte la Muzeul de Artă. Săracul Grigorescu... pictase degeaba sute de care cu boi. Există însă şi magistraţi care îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către acest domeniu, şi nu în scop recreativ. Arta a devenit o afacere foarte profitabilă cu foarte mulţi bani. Sunt tot mai mulţi oameni de afaceri care din raţiuni financiare şi nu pasiune pentru artă, ajung să investească în ea. Acest sector a înregistrat creştere şi în perioada de criză. E un fenomen interesant care ar trebui deja predat la şcolile cu profil economic. Celor interesaţi le recomand cursul de management al artei organizat de ARTMARK. L-am făcut şi eu, aşa am ajuns să înţeleg cum funcţionează piaţa.

DC News: Când mai ai timp să desenezi pentru că noi te vedem aproape toată ziua la televizor. Bine, recunosc, am văzut că pictezi și la ora 3:50, dar totuși...

Ana-Maria Roman: Nu prea desenez și fac pauze lungi. Cu ritmul acesta de muncă pe care în curand îl voi domoli, mi-am lăsat toate pasiunile deoparte. Și proiectele. Eu iubesc arta în toate formele ei. De la pictură la haute couture, de la muzică la gastronomie. Tot ce implică frumusețe, măiestrie, tot ce trezeste emoție, plăcere. Dacă n-aș avea obligațiile de serviciu cred că aș duce o viață de bon vivant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel