ANAD a luat la cunoștință decizia privind suspendarea de 4 ani a Simonei Halep, în dosarul de dopaj.
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că a primit decizia motivată cu privire la cazul Simonei Halep, care a fn începând din 7 octombrie 2022, ca urmare a acuzațiilor de dopaj.
”În conformitate cu art. 8.5.2 din Programul anti-doping din tenis (engl. TADP - https://www.itia.tennis/tadp/rules/), Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a primit decizia motivată cu privire la cazul sportivei Simona Halep.
ANAD este instituția publică din România responsabilă cu implementarea reglementărilor și politicilor anti-doping la nivel național, atât în sportul de performanță, cât și la nivelul sportului recreativ practicat în mod organizat.
ANAD a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, fără a avea dreptul la a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei”, se arată în comunicatul menționat.
”În decizia făcută publică astăzi (n.r marți, 12 septembrie), tribunalul Sport Resolutions a reținut cele două abateri de care a fost acuzată Simona Halep și anume: prezența în proba de urină și utilizarea substanței Roxadustat, precum și utilizarea unei substanțe sau metode interzise pe parcursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe biologice de sânge oferite de sportivă ca parte a programului pașaportul biologic.
Conform art 10.9.4.1 din TADP, acuzațiile formulate de ITIA, așa cum au fost menționate anterior, au fost gestionate împreună ca fiind o singură abatere, motiv pentru care Tribunalul a impus o sancțiune de 4 ani de suspendare din activitatea sportivă.
Decizia poate fi contestată exclusiv la CAS, conform prevederilor art. 13 din TADP.
Având în vedere că România este țară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping https://anad.gov.ro/web/images/home-page-boxes/codul-mondial-anti-doping-2021.pdf, ANAD va respecta prevederile din Cod incluse mai jos:
Art. 15.1 din Codul Mondial Anti-Doping - Caracterul automat obligatoriu al deciziilor luate de organizaţiile antidoping semnatare
15.1.1 O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport...”, se mai arată în comunicatul ANAD.
Simona Halep a anunțat încă de la momentul primirii deciziei de suspendare că va face apel în acest caz și a ținut să le mulțumească celor care au susținut-o pe parcursul acestui an, unul ”greu și anxios”, după cum a afirmat într-un interviu recent.
”Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putință pentru am-mi reabilita numele în fața acestor acuzații false și pentru a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză”, a scris Simona Halep pe contul său de Instagram.
Sindicatul jucătorilor profesionişti de tenis (PTPA) a anunţat, marţi seara, într-un comunicat, că o susţine pe Simona Halep în viitoarele sale apeluri împotriva suspendării de patru ani pentru dopaj, scrie Agerpres.
”PTPA este pe deplin angajată să o susţină în viitoarele sale apeluri, ca şi pe toţi jucătorii care au nevoie de ajutor. Cum am indicat în principiile PTPA, vom continua să apărăm desfăşurarea mai rapidă a proceselor, în beneficiul tuturor”, se arată în comunicatul publicat pe platforma X (fostă Twitter).
PTPA a criticat numeroasele amânări ale judecării cazului Simonei Halep: ”Ca sindicat al jucătorilor de tenis, susţinem şi protejăm ferm drepturile jucătorilor în faţa tuturor instanţelor. Acest lucru include şi dreptul la proces şi apel în cazuri de dopaj. Amânările repetate şi inexplicabile în cazul Simonei Halep sunt în acelaşi timp nedrepte şi inacceptabile”.
Fostul său antrenor, cu care a atins borne importante în carieră, lider mondial și cucerirea celor două titluri de Grand Slam, Darren Cahil o susține pe Simona Halep.
”Cei care mă cunosc, ştiu care sunt gândurile mele legate de acest subiect. Susţinerea mea faţă de Simona este de neclintit. Rămâi puternică, Simo. De la început acest drum a dus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveţia”, a scris Cahill pe rețeaua de socializare.
De asemenea, Patrick Mouratoglou s-a declarat uimit de decizia luată de ITIA.
”Nu pot să cred decizia pe care ITIA a luat-o azi (n.r. marţi) în cazul Simonei. Sunt extrem de şocat şi am fost aşa tot acest an de metodele şi de comportamentul unei organizaţii care ar trebui să trateze corect jucătorii şi să încerce să afle adevărul.
Am stat cu ea în cele două zile ale audierii sale şi nu pot crede că tribunalul a ajuns la această decizie, având în vedere probele şi argumentele pe care le-am auzit.
Procesul şi ITIA au fost total incorecte faţă de Simona şi asta este un lucru inacceptabil”, a scris Mouratoglou.
Totodată, antrenorul şi-a exprimat speranţa că în cele din urmă Simona Halep va avea câştig de cauză în acest caz: ”Sper că Simona Halep va izbândi al TAS, care este singurul tribunal care nu e controlat de ITIA”.
Citește și: Elisabeta Lipă - Sancţiunea primită de Simona Halep e foarte drastică, e groaznic ce i se întâmplă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu