Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfiinţa până în luna septembrie circa 150 de administraţii financiare, reprezentând mai mul de o treime din cele 424 de unităţi exiatente în prezent, pentru că nu sunt eficiente.
"Va fi un plan gradual care se va realiza probabil în una sau două etape, astfel încât până în luna septembrie să se încheie procedura de desfiinţare a acestor administraţii", a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, potrivit Mediafax. El a precizat că procesul va începe în perioada următoare şi va viza în principiu administraţiile comunale şi orăşăneşti, cu o pondere mică în veniturile colectate de ANAF la bugetul statului.
Desfiinţarea acestor administraţii face parte dintr-un program mai amplu de restructurare a ANAF, care va presupune şi disponibilizări şi relocări de personal. "O mare parte din angajaţi vor fi relocaţi pe domenii cu un deficit de personal, în zone precum controlul fiscal sau activitatea de administrare a marilor contribuabili, unde gradul de colectare este mult mai mare", a mai spus Blejnar.
Surse oficiale au declarat joi pentru Mediafax că Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară nu vor mai fi comasate cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va fi restructurată prin desfiinţarea unor direcţii regionale şi disponibilizări de personal. La începutul lunii martie, un proiect de hotărâre de Guvern arăta că Fiscul va fi reorganizat prin preluarea atribuţiilor Autorităţii Vămilor şi Gărzii Financiare şi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale. În urma restructurării, numărul total de posturi trebuia să scadă cu aproape 5.000, la 29.100.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu