Firmele implicate în dosarul în care Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior la ANAF, a fost arestat împreună cu un avocat bucureştean, au produs bugetului statului un prejudiciu de 357 de milioane de euro, care a fost constatat de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor.
"În perioada 2009 – 2010, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, instituţii subordonate ANAF, au finalizat mai multe acte de control la mai multe societăţi implicate în această speţă, fiind stabilit un prejudiciu total în valoare de 357 de milioane de euro adus bugetului general consolidat, constând în cea mai mare parte din accize şi taxă pe valoare adăugată. Totodată, ANAF, prin Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, a sesizat şi a înaintat actele de control organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor", se precizează într-un comunicat al ANAF referitor la "speţa Celestini", citat de Mediafax.
Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Direcţiei Generale de Coordonare a Inspecţiei Fiscale din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a fost reţinut, miercuri, de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi cerut şi primit mită în schimbul unor intervenţii în favoarea unor firme ale unui denunţător. Alături de el, în acest dosar a fost ridicat şi avocatul bucureştean Marius Stăncescu.
Procurorii susţin că, în perioada 2007-2008, Gavrilă, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă "factori de decizie" din ANAF pentru a evita blocarea conturilor unei firme. În 2008, Gavrilă i-a cerut aceluiaşi denunţător suma de 400.000 euro, "pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, pe lângă care lăsase să se creadă că are influenţă, astfel încât să fie efectuat transferul unei cantităţi de 960 de tone tutun din România în Italia, fără plata accizelor aferente". În noiembrie 2010, Gavrilă "a pretins suma de 200.000 de euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu".
În luna august 2009, avocatul Marius-Cătălin Stăncescu a primit de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro, prin intermediul SC Amerisco Enterprises LTD - societate de tip off shore - pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu