Dacă ai venituri din criptomonede, datorezi bani la ANAF? DA. Redactorii DCNews au discutat această situație cu Ionuț Budișteanu, tânărul care a creat criptomoneda românească WebDollar.
Până în anul 2019 răspunsul la această întrebare era ambiguu, pentru că nu aveai o Lege, în 2020 s-a clarificat totul.
Codul Fiscal s-a modificat, așa că avem două articole de Lege pentru investitori.
Exemplu:
1. Cumpăr criptomonede în valoare de 1.000 de RON și le vând cu 3.500 de RON, asta înseamnă că avem profit 2.500 de RON, acești BANI sunt impozabili.
2. Cumpăr criptomonede în valoare de 300 de RON și le vând cu 450 de RON, asta înseamnă că avem profit de 150 de RON. Acești 150 de RON NU sunt impozabili deoarece sunt sub pragul minim de 200 de RON.
Cu toate acestea nu puteți să faceți această operațiune la infinit, adică să vindeți de 50 de ori cu profit de 150 de RON, fără să plătiți impozit pentru că dacă veniturile totale dintr-un an fiscal depășesc suma de 600 de lei, veți fi nevoiți să plătiți 10% din câștigul pe care tu l-ai realizat, fiind reprezentat prin diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție.
În concluzie câștigul sub 200 lei pe tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca venitul total din anul fiscal să nu depășească 600 de lei.
VEZI ȘI: Românii sunt îngenunchiați de facturile uriașe! Urmează încă o lovitură de la furnizori
„Conceptul de taxarea are o problema fundamentală: globalizarea și anume firmele sau persoanele bogate pot angaja experți fiscali plătindu-i cu sute de mii de dolari ca să le găsească cele mai propice condiții pentru a-și înființa firmele în paradisuri fiscale în care să plătească taxe foarte mici. Astfel, taxarea, ca sistem economic, se găsește într-o problemă majoră din punctul meu de vedere.
Cel mai probabil o să avem anumite reforme fundamentale la nivel internațional în următorii 20-30 de ani, referitor la taxarea cetățenilor de către ANAF. Cetățeni români trebuie să respecte legile și orice venit încasat este impozitat. Trebuie să fim mulțumiți că procentul este mic, comparativ cu alte țări. Puteau totuși să plafoneze venitul total la o suma de genul 10.000 RON, pentru a putea da posibilitatea ca oameni să învețe și să înceapă o afacere.", a explicat Ionuț Budișteanu pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News