ANAF acționează în forță pentru a depista persoanele care stau în chirie ilegal și persoanele care închiriează ilegal apartamente.
UPDATE: Fostul șef al ANAF, Sebastian Bodu, a spus, pentru DCNews, că este în regulă atât timp cât se permite șederea prin comodat, adică formalizarea șederii gratuite. Însă, dacă vine ANAF în control și nu există un contract între proprietari și rudele de gradul II, aceștia răspund conform legii ”pentru că stau fără contract, poate fi o problemă pentru că, pe lângă chiriaș sau comodatar, poate exista și toleratul. Se pare însă că ANAF nu `tolerează` tolerații, considerându-i posibili chiriași”, a spus fostul șef ANAF pentru DCNews.
Fiscul obligă, în baza legii, persoanele care nu sunt rude de gradul I și sunt de gradul II să plătească chirie proprietarului locuinței. Adică, de exemplu, nepoții să plătească chirie bunicilor, în baza unor contracte, dacă locuiesc în casa acestora. Bunicii, la rândul lor, trebuie să plătească taxă către statul român, de 5,5% din salariul minim pe economie. În caz contrar, cu toții răspund conform legii.
Dacă pe actul de proprietate sunt două persoane, ambii proprietari vor plăti către CASS câte 5,5% din salariul minim pe economie. ANAF încasează bani în avans. Contribuabili sunt obligați să depună declarația cu privire la venitul din chirii la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal până la 25 mai. Proprietarul este obligat să declare anticipar sume pe care nu le-a încasat și nu le va încasa și să plătească pentru ele anticipat impozitul de 16% din valoarea contractului către ANAF și 5,5% din salariul minim pe economie către CASS, potrivit Jurnalul.
Cei care vor să evite această situație, pot încheia contracte de comodat, adică împrumut de locuință, gratuit și unilateral.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu