ANAF va derula proiecte pilot în diverse judeţe ale ţării care vizează veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din meditaţii precum şi cele din activităţi de înfrumuseţare, potrivit Mihaelei Drăgulin, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență pentru contribuabili. Cum vede situația Elena Cristian, analist DC Business.
"Mă mir că nu au fost puşi şi maneliştii pe această listă. Ştim bine că, de ani de zile, se discută despre impozitarea celor care cântă la diverse evenimente, despre impozitarea maneliştilor, despre sumele uriaşe pe care statul ar putea să le obţină din această impozitare. Din punctul meu de vedere, este din nou o discuţie goală. În acest moment, nu există o bază de date complete pentru ca fiscul să ştie unde să meargă. Pe de altă parte, ANAF-ul nu are o strategie pentru combaterea evaziunii fiscale şi pentru economia subterană. În acest moment, datele sunt contradictorii. În România, se spune că evaziunea fiscală este undeva la 20% din PIB. În statisticile europene, suntem aproape de 30% din PIB. Clar că este din nou o declarație publică menită să arate că merg într-o direcție bună.
Este pentru prima dată în 30 de ani când se lansează un mega-program economic în valoare de 17 miliarde de lei, care vizează 12 milioane de români, dar pe care nu l-a văzut nimeni şi din care află pe surse, pe ici, pe colo. Ministrul Finanţelor este fugit, plecat, nu garantează pentru nimic, nu iese cu declaraţii, nu ne explică, nu ne spune de unde vin banii. M-ar fi plăcut să văd şi eu o strategie pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. De unde vor fi alocaţi aceşti bani pentru programul economic? Cum face Ministerul Finanţelor, pe viitor, pentru a atrage mai mulţi bani? Pentru că doar 10% din suma alocată acestui program social este din fonduri europene", a spus Elena Cristian, la Antena3.
Întrebată cum vor fi vânate coafezele, manichiuristele care nu dau bon, aceasta a mai spus analistul DC Business: "Eu cred că se vor consulta cu domnul preşedinte Iohannis, care a spus că a făcut o întreagă avere din meditaţii, nu? Lăsând glumă la o parte, este foarte greu să poţi să stabileşti un mod de lucru în această zonă. Majoritatea manichiuristelor, coafezelor lucrează în cadrul unor saloane, sumele respective se bat pe casă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu