Anafilaxia la copii. Dr. Mihai Craiu, despre ce ar trebui să aibă părinții cu ei mereu

Șocul anafilactic. Dr. Mihai Craiu, despre ce ar trebui să aibă părinții cu ei mereu / Foto: Pixabay
Șocul anafilactic. Dr. Mihai Craiu, despre ce ar trebui să aibă părinții cu ei mereu / Foto: Pixabay

Medicul Mihai Craiu a spus ce ar trebui să aibă părinții mereu la ei pentru a putea preveni un șoc anafilactic la copii.

Medicul Mihai Craiu avertizează că unul din 300 de cetățeni ai Europei poate avea o reacție anafilactică de-a lungul vieții. Incidența estimată este cuprinsă între 1.5 și 7.9 la 100.000 persoane/ani, conform datelor din literatura de specialitate. În acest context, pediatrul a venit cu mai multe recomandări pentru părinți. Șocul anafilactic poate fi prevenit dacă se iau anumite măsuri, susține acesta.

"Ce importanță are asta pentru părinții din România? Are una foarte mare! Deoarece reacția anafilactică nerecunoscută și netratată corect, la timp, ar putea avea consecințe dramatice, inclusiv deces. Și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, în Europa, jumătate din decesele prin reacție anafilactică, la copil, se petrec acasă și la școală. Un studiu din Franța spune că 28% din decese sunt consemnate în cazuri ce încep la școală și 22% la domiciliu.", avertizează medicul pe pagina sa de Facebook.

Ce putem face?

Pentru a preveni acesta cazuri este important să știm să recunoaștem reacția anafilactică, susține medicul.

" 1. Putem să învățăm să recunoaștem, cu toții, reacția anafilactică. Dacă întregul corp medical ar recunoaște perfect anafilaxia tot ar rămâne nediagnosticate jumătate din cazurile cu potențial de agravare severă.

2. Putem să învățăm care sunt factorii declanșatori ai anafilaxiei. La copil 66% din cazurile de anafilaxie sunt produse de alimente, 19% de veninuri de insecte și doar 5% de medicamente.3. În cazul în care avem un copil cu anafilaxie ar trebui să avem cu noi, MEREU, adrenalină.

2 autoinjectoare adecvate greutății sau, pentru cei antrenați, 1 fiola și o seringă adecvată." a precizat Mihai Craiu.

"Penurie de adrenalină"

Totodată ,medicul susține că în România adrenalina lipsește, inclusiv în spitale. 

"Acum, în România, este o reală penurie de adrenalină, inclusiv în spitale. Pentru că se folosește aberant, în aerosoli, în loc de batistă pentru a desfunda nasul sau drept tratament la domiciliu în tot felul de răceli mai mult sau mai puțin severe.", a mai scris medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel