Analiștii de la Chișinău avertizează: Rusia va uni Transnistria cu regiuni ale Ucrainei

Analiștii de la Chișinău susțin că situația din Crimeea este extrem de periculoasă pentru Republica Moldova. Ei cred că Rusia va continua să ocupe teritorii din Ucraina pentru a le uni cu regiunea separatistă transnistreană. 

Expertul Oazu Nantoi de la Institutul de Politici Publice a declarat, pentru Agerpres, că referendumul din Crimeea esre un spectacol înscenat de regimul preşedintelui rus Vladimir Putin. El a opinat că astfel de scenarii au avut loc şi în Republica Moldova - în 2006, un referendum similar în regiunea transnistreană şi, în februarie 2013, în regiunea autonomă găgăuză, în sudul Republicii Moldova.

Analistul Nantoi susține că Rusia intenţionează să unească Transnistria cu alte regiuni secesioniste din Ucraina. Mai  mult, spune că la Moscova există cercuri care ar promova recunoaşterea de către Rusia a independenţei Transnistriei.

Minți înfierbântate

"Eu ştiu că există deja minţi înfierbântate care pregătesc recunoaşterea Transnistriei de către Federaţia Rusă şi este evident că Putin nu are de gând să se oprească în Crimeea şi vrea să conecteze Crimeea de Transnistria prin zona de sud-est a Ucrainei", a declarat Oazu Nantoi. Analistul a adăugat că "Dacă Putin nu va fi oprit de comunitatea internaţională, atunci statalitatea Republicii Moldova va fi pusă la cea mai grea încercare de la momentul proclamării independeţei şi până în prezent, şi depinde de societatea noastră, de clasa politică, dacă noi vom rezista sau nu". 

Intențiile geopolitice ale Rusiei

Analistul Ion Tăbârţă de la Centrul de analiză Politicon a opinat: "Este evidentă o anumită tactică şi, după aşa-numitul plebiscit, sunt ascunse intenţiile geopolitice ale Federaţiei Ruse de a reface într-o anumită măsură URSS. Este evident că referendumul este o modalitate de rupere a unor teritorii din componenţa unor state suverane şi de a le îngloba în Federaţia Rusă". Tăbârță adaugă că Rusia va încerca să rupă şi alte teritorii din Ucraina pentru a se învecina cu Transnistria şi Găgăuzia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel