Analistul geopolitic american George Friedman a afirmat, sâmbătă, la TVR, că vizita preşedintelui Românei în Statele Unite reprezintă o confirmare a importanţei relaţiilor dintre cele două ţări.
El a menţionat că Donald Trump, "care are întrebări serioase despre multe alte alianţe", a vrut să arate că nu pune sub semnul întrebării relaţia cu România.
"Trebuie să se înţeleagă că era de aşteptat ca preşedintele Statelor Unite să vrea o întâlnire cu preşedintele României, ţară unde sunt trupe americane, consilieri, reprezentanţi ai SUA, asta este important. Cred că ceea ce s-a întâmplat nu e nimic nou, a fost pur şi simplu o confirmare a importanţei relaţiilor şi o garantare reciprocă de continuare a bunelor relaţii şi asta era important. Era important pentru publicul american să îl vadă pe preşedintele României, să ştie cine este liderul ţării unde sunt desfăşurate trupe americane", a spus Friedman, fondator al companiei americane de analiză geostrategică Stratfor, într-un interviu la TVR, scrie Agerpres.
El a adăugat că România este importantă strategic în multe feluri.
"Statele Unite au dezvoltat o strategie în relaţia cu ruşii. Nu ne aşteptăm la un război cu Rusia, nu ne dorim un război. Nu atacăm Rusia, dar vrem să ne asigurăm că Europa este protejată şi pentru noi flancul estic este crucial. Două ţări sunt cruciale pentru acest flanc, una este Polonia şi cealaltă este, bineînţeles, România. Iar România are o dublă semnificaţie. În primul rând, este în prima linie împotriva Rusiei, dar, totodată, are şi o relaţie geografică cu Turcia şi acea regiune este imprevizibilă. Deci sunteţi o ţară riverană Mării Negre, între munţii Carpaţi, sunteţi o ţară balcanică, sunteţi importanţi strategic în multe feluri", a explicat Friedman.
Analistul american a subliniat că Statele Unite au nevoie de aliaţi. "În acest moment ne interesează Coreea, Orientul Mijlociu, Europa şi avem nevoie de aliaţi. Nu suntem siguri care ne sunt aliaţii în Europa, ştim ce stat aparţine cărei organizaţii, cine prezintă un interes şi cine prezintă un risc. România este o ţară care prezintă şi un risc şi un interes. De aceea, Statele Unite au ceva în comun cu România, ceva ce poate nu au în comun cu Portugalia, de exemplu, sau alte ţări. Aceasta este baza unei relaţii în desfăşurare, care se va dezvolta foarte puternic. Nu este vorba doar despre România, ci şi de Polonia, ţările baltice şi, sper eu, la un moment dat Ungaria", a susţinut Friedman.
SUA, apropiată de România
Potrivit acestuia, Statele Unite sunt foarte apropiate de România şi Polonia, faţă de restul Europei, şi această relaţie se va dezvolta prin creşterea prezenţei militare şi a cooperării care trebuie să fie discutate.
El a subliniat că România trebuie să devină prosperă. "Mă uit la această regiune a voastră şi văd o zonă cu un imens potenţial intelectual, populaţia este educată, dornică să lucreze, sclipitoare în multe privinţe. Ca american aş vrea să văd că ţara prosperă şi mi se pare că România are potenţialul de a prospera. Dar trebuie să creeze spaţiu pentru activităţile antreprenoriale ale cetăţenilor săi. Viitorul României este în mâinile României. Şi accentuez că acest lucru se traduce într-o alianţă strategică, o relaţie strategică. (...) România are acum o valoare imensă pentru Statele Unite şi asta are un potenţial imens pentru voi. Vă îndemn să vă folosiţi, să exploataţi acest lucru", a conchis Friedman.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News