Microsoft a anunțat, luni, că a cumpărat divizia producătoare de smartphone-uri Nokia pentru 7 miliarde de dolari. Companiile speră ca tranzacția să fie finalizată în primul trimestru al anului viitor, urmând ca toate patentele Nokia să fie folosite de Microsoft timp de 10 ani. Analiștii sunt de părere că afacerea a fost făcută pentru că Nokia urma să nu mai fabrice telefoane cu sistem de operare Windows.
Tranzacția anului vine la doar o săptămână de la decizia lui CEO-ului Microsoft, Steve Ballmer, de a se retrage în mai puțin de un an de la timona gigantului producător de software. Favorit pentru funcția sa ar fi chiar directorul executiv al Nokia, Stephen Elop, care se va alătura acum echipei Microsoft, împreună cu alții 32.000 de angajați ai producătorului de telefoane mobile.
”Sunt de părere că Stephen Elop a făcut o greșeală strategică enormă când a ales Windows Phone în detrimentul Android. Provenind de la Microsoft, el a eșuat în a aprecia că ceea ce o diferențiază pe Nokia de alți producători nu este software-ul său, ci toate celelalte elemente din lanțul de valori. Ar fi fost în interesul Nokia ca toți consumatorii să folosească Android. Toți ar fi avut același sistem de operare, aceleași aplicații și fie ca cel mai bun design industrial, distribuție și lanț de producție să câștige.
Elop a dat cu piciorul la toate astea. Poate că, acum, Nokia se gândea să aleagă Android sau să părăsească definitiv afacerea. Și așa am ajuns la esența tranzacției.
Bănuiesc că Nokia dorea să treacă la Android sau era în pragul falimentului. Și, dacă Nokia ar abandona Windows Phone, Windows Phone ar fi mort. A fost deja abandonat de alți OEM (original equipment manufacturer - producător de echipament original). Microsoft nu prea avea încotro în afacerea asta”, spune analistul Ben Thompson, citat de Business Insider.
La rândul său, Benedict Evans argumentează: ”E clar că de la un timp încoace Windows Phone nu e profitabil. Concret, e în colaps (...) Ceva trebuia să se schimbe. Achiziția rezolvă problema Nokia (lipsa banilor) și, prin urmare, este o mișcare tactică a Microsoft: nu permite ca singurul producător de echipament original Windows Phone care încă mai contează să părăsească piața. Este posibil ca Nokia să fi amenințat că vrea să treacă la Android, la fel cum a amenințat Motorola cu judecata alți OEM Android, înainte să fie cumpărată de Google”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu