Analiști: Euro, departe de a-și reveni. Criza se va extinde

euro
euro

De dinainte de 2005, euro nu a mai stat așa rău. Moneda europeană a avut în acest an cea mai slabă evoluţie din ultimii cinci ani, iar tendinţa negativă va continua în 2011, în condiţiile în care criza datoriilor suverane are impact asupra creşterii economice, consideră analişti în pieţe valutare citaţi de Bloomberg.

Standard Chartered, care a realizat cele mai exacte estimări de-a lungul a şase trimestre încheiate pe 30 septembrie, anticipează că euro s-ar putea deprecia la sub 1,2 dolari pe unitate, până la jumătatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate în prezent.

Westpac Banking, pe locul al doilea la precizia prognozelor, anticipează o evoluţie "greoaie" a euro, în timp ce Wells Fargo a retrogradat perspectiva monedei unice, la sfârşitul săptămânii trecute.

Euro a înregistrat prima creştere săptămânală după 5 noiembrie, dar avansul ar putea fi de scurtă durată, din cauza temerilor că după Grecia şi Irlanda, alte state vor avea nevoie de susţinere financiară.

Banca Centrală Europeană a amânat săptămâna trecută retragerea măsurilor de stimulare economică şi a intensificat achiziţiile de obligaţiuni suverene, după ce spreadul obligaţiunilor spaniole şi italiene faţă de cele germane a atins maximul de la înfiinţarea euro.

"Problemele din Irlanda, Portugalia, Spania şi alte ţări vor continua. Problema fundamentală este că aceste ţări au datorii, deficite bugetare şi de cont curent mari, nu au monede proprii şi nu pot reduce dobânzile. Singura cale prin care pot ieşi din această situaţie este prin recesiune profundă", a declarat Callum Henderson, şef al departamentului de cercetare în domeniul valutar al Standard Chartered în Singapore.

Deficitul bugetar al Irlandei va atinge în acest an peste 32% din PIB, iar în Spania de 9,3%. În Portugalia, datoriile totale vor atinge în acest an aproape 83% din PIB, faţă de 76% din PIB în 2009, potrivit datelor Comisiei Europene.

În urmă cu numai o lună, euro a atins 1,4282 dolari pe unite, cel mai ridicat nivel din ianuarie, după speculaţii că Rezerva Federală a Statelor Unite va cumpăra titluri ale Trezoreriei, în valoare de 600 miliarde de dolari, pentru susţinerea economiei prin suplimentarea lichidităţilor, informează Mediafax

Moneda unică europeană ar putea deveni atât de slabă, încât țările puternice ar putea renunța la ea

Aceste temeri sunt acum depăşite de posibilitatea ca avansul economic din Europa să încetinească anul viitor în urma măsurilor de austeritate pentru reducerea deficitelor bugetare. John Taylor, preşedinte al FX Concepts, cel mai mare fond de hedging cu investiţii în valută, consideră că va trece timp pentru rezolvarea situaţiei Europei, el anticipând că unele state ar putea renunţa la moneda unică.

"Ţările mai puternice trebuie să spună: Destul băieţi, afară din zona euro", a spus Taylor, adăugând că riscul ca Spania şi Italia să aibă probleme va slăbi moneda unică.

Economia zonei euro ar putea creşte anul viitor cu 1,4%, iar în Statele Unite cu 2,5%, potrivit estimărilor a 20 de analişti intervievaţi de Bloomberg.

Săptămâna trecută, euro a urcat cu 1,3% faţă de dolar, dar a scăzut cu 5,6% după 4 noiembrie.

De la începutul acestui an, moneda unică s-a depreciat cu 6,7%, după un avans de 2m51% în 2009.

Westpac anticipează că euro s-ar putea deprecia la 1,2650-1,2670 dolari pe unitate în decurs de o lună. Ulterior, achiziţiile de obligaţiuni ale Fed ar putea exercita presiuni asupra monedei americane. Astfel, cursul euro ar putea ajunge la 1,35 dolari pe unitate în martie şi la 1,38 dolari pe unitate în iunie.

Citeşte şi:

Parlamentul irlandez a validat cel mai auster buget din istoria ţării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel