Inflația anuală anunțată de BNR a atins pragul de 8 procente, explicația ținând de măsurile de criză. Cel mai mare impact l-a avut, potrivit oficialilor BNR, creșterea TVA cu 5 procente.
Aceste explicații nu le țin de cald românilor care au depus bani la bancă. Dacă în aprilie 2010, încrezători în mersul economiei și ieșirea din criză, un cetățean depunea 1000 de lei la bancă, în cel mai bun caz are, în aprilie 2011, doar o pagubă de 23 de lei. Calculul e foarte simplu: inflația l-a păgubit cu 80 de lei. Dobânda, în caz că a nimerit o ofertă, ar putea fi în jur de 75-80 de lei. Cel puțin 10 lei se rețin de către bancă, drept comisioane. Statul își ia partea sa de 16 procente, adică 12,8 lei . În final, omul a pierdut circa 23 de lei, ceea ce reprezintă o scădere a puterii de cumpărare. Paguba este cu atât mai mare cu cât dobânda pe care a obținut-o a fost mai mică faţă de nivelul inflaţiei.
Bancherii cu care am discutat spun că băncile asigură economiile populației, dar dacă se doresc câștiguri mai mari, e nevoie ca omul respectiv să facă plasamente la bursă, sau în firme, care pot oferi randamente mai bune, dar au și riscuri mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News