Oamenii de știință au dovezi că mutațiile unor anumite tipuri ale coronavirusului sugerează că patogenul se adaptează la oameni, după ce a trecut de la lilieci la om.
Oamenii de știință au dovezi că mutațiile unor anumite tipuri ale coronavirusului sugerează că patogenul se adaptează la oameni, după ce a trecut de la lilieci la om, conform The Guardian.
Analiza a luat în calcul mai bine de 5.300 de genomi din 62 de țări arată că în ciuda stabilității virusului, unele tipuri au suferit mutații, incluzând două schimbări genetice care modifică „proteina țepoasă" pe care coronavirusul o folosește să infecteze celulele umane.
Cercetătorii de la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra insistă că nu este clar cum mutațiile afectează virusul, dar din cauza faptului că schimbările s-au întâmplat independent, în țări diferite, acest lucru ar putea ajuta virusul să se răspândească mai ușor.
Mutațiile țepilor sunt rare în acest moment, însă autorul principal al studiului, Martin Hibberd, a spus că este nevoie de o supraveghere globală a acestuia, în caz că apar alte mutații, care trebuie identificate cât mai rapid.
„Este exact ceea ce căutăm. Oamenii fac vaccinuri și alte terapii împotriva acestei proteine țepoase fiindcă este o țintă foarte bună. Trebuie să ținem sub evidență și să ne asigurăm că mutațiile nu invalidează oricare dintre aceste abordări", a explicat Hibberd.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News