Analiză: Pactul dintre Rusia și China. Cum ”finanțează” Moscova focoasele nucleare ale Chinei

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În noiembrie anul trecut, Statele Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la extinderea rapidă a capacităţilor nucleare ale Chinei. Mai exact, un raport al Pentagonului a subliniat o ipoteză pe cât de plauzibilă, pe atât de îngrijorătoare: dacă Beijingul ar continua să adopte ritmul actual de acumulare nucleară, Guvernul chinez va putea conta pe 1.500 de focoase până în 2035.

Potrivit unei analize făcute de Inside Over, în acest moment, conform datelor SUA, „Dragonul” ar putea conta pe aproximativ 400 de focoase. Proiecția menționată mai sus vorbește așadar despre 1.000 de focoase noi produse în următorii 12 ani.

În orice caz, știrea a căpătat o importanță suplimentară în urma recentei întâlniri de la Moscova dintre Xi Jinping și Vladimir Putin. Consolidarea parteneriatului chino-rus, a remarcat instituția de securitate din SUA, ar putea accelera (și spori) programul nuclear al Chinei prin transferul tehnologiei rusești critice dincolo de Zid. Cei doi lideri, de fapt, au căzut la un acord pe termen lung axat pe dezvoltarea susținută a așa-numitelor reactoare cu neutroni rapizi.


Parteneriatul nuclear

Una dintre cele mai mari preocupări ale Casei Albe se referă la cooperarea nucleară dintre Rusia și China. Conform celor ce s-a ivit, în decembrie gigantul rus al tehnologiei nucleare Rosatom State Nuclear Energy Corporation ar fi furnizat 25 de tone de uraniu îmbogățit centralei chineze CFR-600, reactorul rapid din Beijing.

Reamintim că reactoarele rapide din China folosesc metal lichid decât apă pentru a modera operațiunile și că au fost „împrumutate” de la tehnologia rusă. 

Analiștii sunt îngrijorați de faptul că uzina chineză ar putea produce suficient combustibil pentru a construi aproximativ 50 de focoase nucleare pe an folosind provizii rusești.

Ei bine, Congresul Statelor Unite intenționează să aprofundeze relația, definită ca fiind periculoasă, dintre Rosatom și China National Nuclear Corporation care administrează centrala CFR-600 și să împingă administrația Biden să oprească transferurile de materiale rusești către site-ul chinez.


Reactorul chinezesc CFR-600

Oficialii militari americani spun că CFR-600 ar fi pilonul principal al programului de arme nucleare al Chinei; un wild card, în esență, care i-ar putea permite Chinei un salt de aproape patru ori în stocurile de arme nucleare în aproximativ 12 ani, începând de astăzi.

Bloomberg a oferit mai multe detalii. În decembrie, inginerii ruși au livrat un transport uriaș de combustibil nuclear pe o insulă îndepărtată, aflată la doar 220 de kilometri de coasta de nord a Taiwanului. 

Reactorul de reproducere al Chinei de pe insula Changbiao, CFR-600, este una dintre cele mai bine păzite instalații nucleare din lume. De la Pentagon s-au vorbit despre mii și mii de kilograme de uraniu trimise de la Rosatom la Beijing pentru a alimenta acest program atomic care, potrivit Washingtonului, ar putea destabiliza echilibrul militar din Asia.

Între septembrie și decembrie Rusia ar fi exportat în China de aproape șapte ori mai mult uraniu îmbogățit decât întregul material îndepărtat în întreaga lume sub auspiciile Statelor Unite și al AIEA în ultimele trei decenii. Chinezii ar fi plătit aproximativ 384 de milioane de dolari în trei rate pentru 25.000 de kilograme de combustibil CFR-600 de la Rosatom în acea perioadă.

CFR-600 face parte din programul ambițios al Chinei de 440 de miliarde de dolari pentru a depăși Statele Unite ca principal furnizor de energie nucleară din lume până la jumătatea următorului deceniu. 

China construiește, de asemenea, o fabrică de deșeuri în provincia Gansu, concepută pentru a extrage plutoniul din combustibilul uzat al CFR-600, odată ce construcția este terminată în doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel