Agenția de Informații a Pentagonului: Putin, gata pentru amenințarea nucleară dacă războiul continuă

Scott Berrier,Defense Intelligence Agency Director Locotenent General
Scott Berrier,Defense Intelligence Agency Director Locotenent General

Vladimir Putin ar putea recurge la amenințarea nucleară dacă războiul din Ucraina se prelungește. Este cea mai recentă evaluare a Agenției de Informații pentru Apărare (DIA), agenția de informații a Pentagonului. 

”Pe măsură ce acest război și consecințele sale diminuează încet puterea convențională a Rusiei”, Moscova ”se va baza probabil din ce în ce mai mult pe descurajarea nucleară pentru a proiecta forță asupra publicului său intern și de peste mări”, a declarat generalul locotenent Scott Berrier, șeful DIA, într-o audiere parlamentară, potrivit RaiUno News.

”O ocupare prelungită a unor părți ale teritoriului ucrainean amenință să slăbească armata rusă și să-i reducă arsenalul de arme modernizat, în timp ce sancțiunile economice rezultate ar putea provoca o depresie economică prelungită și o stare de izolare diplomatică”, a explicat înaltul oficial. Combinația dintre rezistența ucraineană și sancțiunile economice va amenința ”capacitatea Rusiei de a produce muniție ghidată cu precizie”, a continuat el. 

Războiul în Ucraina: Ce s-a întâmplat în seara asta de 18 martie

Centre precum Mariupol au fost acum complet distruse. Apelul telefonic dintre Biden și Xi Jinping a confirmat, în timp ce soluția nucleară continuă să planeze peste război.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskys-a adresat - pe Facebook- mercenarilor care se alătură forțelor ruse și le-a spus că aceasta este ”cea mai proastă decizie din viața voastră”.

Mariupol este acum complet dărâmat, evacuarea locuitorilor din acest oraș, dar și din toate celelalte orașe ucrainene supuse bombardamentelor necontenite, cântărește în problema umanitară supusă consiliului extraordinar al ONU.

Între timp, serviciile de informații americane atrag din nou atenția asupra riscului ca războiul să degenereze într-o catastrofă nucleară dacă nu se încheie curând. 

Iată ce s-a întâmplat joi seara

  • Opt dintre cele nouă coridoare umanitare convenite în Ucraina au funcționat, permițând evacuarea civililor, inclusiv din orașul Mariupol, din care au plecat peste 2.000 de persoane. Doar unul dintre coridoare, cel de la Harkov la Vovcensk, de lângă granița cu Rusia, nu a putut fi deschis din cauza bombardamentelor rusești.
  • Rusia s-a retras de la votul unei rezoluții privind războiul din Ucraina în Consiliul de Securitate al ONU, din cauza lipsei de sprijin din partea celor mai apropiați aliați ai săi. Nici China, nici India nu ar fi susținut inițiativa rusă și nu ar fi votat pentru. 
  • Forțele ruse continuă să bombardeze partea din provincia ucraineană Lugansk controlată de trupele ucrainene, în încercarea de a avansa spre localitatea Rubijne. Luptele au loc practic în toată regiunea.
  • Se poate aștepta ca Vladimir Putin să ajungă la amenințări nucleare împotriva Occidentului dacă Ucraina continuă să reziste invaziei ruse. Este ceea ce reiese dintr-un nou raport al Defense Intelligence Agency, citat de Bloomberg.
  • Mariupol este lovit în fiecare zi cu 50 până la 100 de obuze de artilerie. Acest lucru a fost comunicat de către consiliul local: ”Orașul este închis de șaisprezece zile, peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi și subsoluri de bombardamentele continue ale forțelor de ocupație ruse”. Informațiile despre victimele atacului asupra teatrului folosit drept refugiu, a adăugat consiliul, sunt încă în curs de clarificare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel