EXCLUSIV  Analiza PSA nu e suficientă pentru depistarea cancerului de prostată. Mihai Dumitrache (SANADOR): Medicul urolog are nevoie de trei instrumente / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Dr. Mihai Dumitrache, medic primar urolog la Spitalul Clinic SANADOR, Clinica de Urologie, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre cancerul de prostată. 

Medicul a vorbit, în exclusivitate la DC News și DC Medical, despre cancerul de prostată, despre toate metodele prin care poate fi depistat, dar și despre variantele de intervenție.

„În cazul cancerului de prostată, PSA-ul e semnificativ, o analiză de sânge, se face ușor, nu costă mult.”, a spus Val Vâlcu. 

„Orice pacient cu vârstă peste 45 de ani ar trebui să meargă la un medic urolog pentru a căuta probleme la prostată pentru a exclude o patologie prostatică. Pentru a exclude o patologie prostatică, medicul urolog are nevoie de trei instrumente.

Unul dintre ele este să vadă pacientul, să-i facă un examen clinic și ceea ce se numește tușeu rectal sau examen digital rectal. Foarte important! Al doilea lucru este această analiză PSA. PSA-ul este un constituent secretat de țesutul prostatic care în tumorile prostatice, în cancerul de prostată, crește. Al treilea lucru pe care trebuie să-l vadă urologul la un consult de prostată, este o ecografie transabdominală a prostatei prin care să măsurăm volumul prostatei și să evaluăm marginile acesteia. Având toate aceste trei elemente atunci ne putem forma o opinie despre sănătatea prostatei.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache. 

Sanador

„Deci, PSA-ul singur nu e semnificativ.”, a spus Val Vâlcu.  

„PSA-ul singur nu este. Bineînțeles, de când s-a inventat PSA-ul tumorile prostatice s-au diagnosticat din ce în ce mai devreme, clar este un ajutor pentru noi ca urologi, dar, din păcate, nu este foarte specific. El poate crește și în infecțiile prostatei și în infecțiile urinare, crește și din cauza adenomului de prostată care este o tumoră benignă și urologul trebuie să diferențieze dintre aceste afecțiuni.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache. 

„În cazul cancerului de prostată, intervenția e similară celei din adenom, tot cu laser.”, a spus Val Vâlcu.

„Din păcate nu. Pentru cancerul de prostată, inițial, pe baza celor menționate mai devreme, a celor trei elemente, medicul în urma discuției cu pacientul ar trebui să decidă și să recomande o puncție biopsie prostatică, adică recoltarea de fragmente de acolo pentru a găsi sau de a demonstra existența tumorii la nivelul prostatei și, în același timp, de a vedea cât de agresivă poate fi tumora. De acolo decurge și decizia de tratament care în cazul în care cancerul de prostată este într-un stadiu care se pretează la tratament chirurgical, atunci chirurgia va fi de excizie în totalitate a prostatei, a veziculei seminale, a ganglionilor de la nivelul pelvin.

Bineînțeles, cele trei variante sunt: varianta clasică, varianta laparoscopică și varianta laparoscopică asistată robotic, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Gold standardul este chirurgia laparoscopică asistată robotic. A fost una dintre principalele intervenții chirurgicale, prostatectomia radicală, care a beneficiat de apariția robotului chirurgical.”, a spus Dr. Mihai Dumitrache la DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel