Analiză The Guardian: Turneul lui Zelenski în Europa a fost un succes, dar cele mai recente cadouri ale Occidentului s-ar putea să nu fie suficiente

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Călătoria de mare viteză a președintelui ucrainean prin principalele capitale ale Europei a avut succes. O călătorie la Berlin a atras angajamentul de a furniza mai multe arme, în valoare de 2,7 miliarde de euro, Parisul a oferit mai mult antrenament de trupe și tancuri ușoare, iar Londra a oferit pregătirea piloților și dronele cu rază lungă.

 

Analiza The Guardian:

Furnizarea continuă de arme occidentale este ceea ce îi dă Kievului cea mai mare speranță în misiunea de a-i goni pe invadatorii ruși, un punct subliniat prin bombardarea Kievului de peste noapte de către Moscova.

Dar întrebarea rămâne: primește Ucraina suficiente arme pentru a avea șansa de a câștiga războiul decisiv? Un răspuns parțial va veni ori de câte ori Ucraina își lansează contraatacul deja anticipat, deși în mod înțelept. Zelenski spunea că „avem cu adevărat nevoie de ceva mai mult timp”, în timp ce s-a întâlnit luni, la Checkers, cu prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak.

Unele dintre cele mai recente cadouri europene sunt disponibile acum. Cele mai notabile sunt stocarea rachetelor britanice Storm Shadow, anunțate săptămâna trecută, chiar înainte de turneul lui Zelenski. Cel mai probabil sunt câteva zeci, a căror rază de acțiune (probabil să fie de peste 300 km) face oriunde în Ucraina ocupată de ruși o țintă. Dar majoritatea celor mai recente promisiuni sunt pentru sfârșitul acestui an.

Asta înseamnă, în termeni militari, sensul mai profund al turneului lui Zelenski a fost că orice promisiune a Occidentului ar putea să nu fie încă suficientă – și că este necesar să asigure o conductă de aprovizionare din Europa pe tot parcursul anului 2023.

Promisiunea Germaniei de arme suplimentare, în valoare de 2,7 miliarde de euro, se potrivește în esență cu angajamentul existent al Regatului Unit de a oferi 2,3 miliarde de lire sterline în acest an. Acesta reconfirmă politica externă Zeitenwende (revoluționară) anunțată de cancelarul Olaf Scholz la scurt timp după începerea invaziei, iar prezența lui Zelenski la Berlin arată că, după luni de frustrare inițială din cauza ritmului lent al livrării de arme, relațiile sunt acum pozitive.

Mai interesant, însă, a fost accentul liniștit pus pe necesitatea Ucrainei de a asigura noi avioane de luptă în Marea Britanie și Franța. În această călătorie au lipsit spectacolul lui Zelenski sau diplomația publică. În februarie, într-o călătorie anterioară în Marea Britanie, liderul ucrainean a cerut „aripi pentru libertate” într-o adresare la Westminster, înmânând vorbitorului Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot pentru a sublinia ideea.

Acest lucru a fost însoțit de o cerere puțin probabilă de avioane europene Typhoon – care nu a fost niciodată considerată ideală pentru nevoile Ucrainei – la care s-a renunțat. de mult timp, în liniște. De data aceasta, Zelenski a vorbit într-un mod mai discret la retragerea de la Checkers despre construirea unei „coaliții de avioane”, adică un efort de a convinge cu blândețe Casa Albă să dea undă verde cadoului de avioane F-16, fabricate în SUA.

Sunak s-a pronunțat pozitiv imediat, angajând Marea Britanie să ajute cu „antrenarea piloților și toată logistica” pentru a forma un cadru de piloți pregătiți să piloteze un F-16. Peste noapte, președintele francez, Emmanuel Macron, care l-a văzut pe Zelenski între Scholz și Sunak, a declarat că țara sa este și ea implicată: „Am deschis ușa pregătirii piloților, alături de alte câteva țări europene”.

Scholz, totuși, a ocolit întrebarea atunci când a fost adresată la o conferință de presă de la Berlin și, cel puțin deocamdată, SUA nu dau niciun semn că își vor schimba poziția. Însă următorul summit anual al NATO este programat la mijlocul lunii iulie (și o întâlnire a G7 are deja loc), ceea ce poate ajuta la convingerea celor mai reticienți. Nu este evident că mica forță aeriană supraviețuitoare a Ucrainei poate continua rezistența, în condițiile unui război lung.

Susținerea militară europeană nu va fi suficientă pentru ca Kievul să-i învingă pe invadatorii ruși, având în vedere că cel mai mare contributor, la o oarecare distanță, este SUA. Washingtonul a promis 36,9 miliarde de dolari în arme de când a început invazia, în februarie 2022, dintre care 1,2 miliarde de dolari în arme au fost promise în urmă cu o săptămână.

Dar într-un moment în care reapariția lui Donald Trump, în prim-plan, reamintește Kievului că sprijinul complet al SUA nu poate fi garantat după următoarele alegeri prezidențiale, susținerea aliaților cheie europeni înainte de runda de început de vară a summiturilor internaționale are sens strategic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel