Anastase cere lui Ungureanu să dispună o anchetă a Corpului de control la SCJU Prahova

roberta anastase
roberta anastase

Nemulțumită de activitatea administrației județului Prahova, la conducerea căreia se află Mircea Cosma de la PSD, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, îi cere lui Mihai Răzvan Ungureanu o analiză şi o anchetă a corpului de control al primului-ministru privind situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Prahova, aflat într-o situaţie gravă, considerând că preşedintele Consiliului Judeţean ”îşi bate joc de sănătatea prahovenilor”.

"Stimate domnule Prim-ministru, La nivelul administraţiei judeţului Prahova se petrec abuzuri şi ilegalităţi extrem de grave girate de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Mă voi referi acum la starea lamentabilă în care administraţia Cosma a “reuşit” să aducă Spitalul Judeţean de Urgenţă Prahova. Deşi acest spital deserveşte peste 800.000 de prahoveni, în momentul de faţă el a ajuns să nu mai respecte standardele pe care le impune statutul de spital judeţean de urgenţă", spune Anastase, într-o interpelare adresată premierului Ungureanu.

După ce prezintă situația dezastruoasă în care se află unitatea spitalicească, potrivit sesizărilor primite, dar și a raportului întocmit de controlul din lunile mai-iunie 2011 al Casei de Asigurări a judeţului Prahova, care a vizat perioada 2009-2011, Anastase precizează că bolnavii sunt obligaţi să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare deşi finanţarea de la Casa de Asigurări Prahova se ridică numai în ultimul an la 46 de miloane de euro.

"Computerul tomograf este aproape în permanenţă defect (funcţionalitatea acestuia este o condiţie necesară pentru a primi statutul de spital de urgenţă), iar aparatul RMN nu funcţionează pe timp de noapte, acesta nefiind în proprietatea Spitalului Judeţean de Urgenţă, ci în aceea a unei firme private.(...) În ceea ce priveşte condiţiile din spital, mi-au fost sesizate starea secţiei de cardiologie, unde bolnavii stau în perioadele de vârf câte trei într-un pat, clădirea secţiei de oftalmologie stă să se dărâme, iar numărul de toalete funcţionale este mult sub necesar, dar şi sub standardele sanitare. Mi-au mai fost aduse la cunoştinţă şi condiţiile precare de igienă din spital. Unitatea sanitară este invadată de gândaci, chiar directorul spitalului recunoscând că a pierdut războiul cu aceştia, existând în permanenţă pericolul unei infecţii intraspitaliceşti. Mai mult, controlul din lunile mai-iunie 2011 al Casei de asigurări a judeţului Prahova, care a vizat perioada 2009-2011, a semnalat numeroase probleme în administrarea şi managementul acestui spital. Bolnavii sunt obligaţi să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare deşi finanţarea de la Casa de Asigurări Prahova se ridică numai în ultimul an la 46 de miloane de euro", susţine şefa PDL Prahova.

De asemenea, Anastase apreciază că, în loc să ”investească în infrastructura spitalului, aparatură şi dotare medicală, preşedintele CJ Prahova a decis să construiască un nou sediu administrativ, care a costat 1.683.470 lei cu TVA., doar pentru a satisface clientela sa politică, reprezentată de celebra firmă de casă a lui Mircea Cosma, firma SC CONTI SA. Despre oportunitatea acestei investiţii este edificator faptul că la inaugurare Mircea Cosma a trebuit să părăsească în fugă clădirea pe o ieşire de serviciu fiind huiduit de către participanţi. Şi pentru că Mircea Cosma doreşte să controleze tot, el a dat dispoziţie ca toate chioşcurile din jurul spitalului să fie desfiinţate pentru a face loc în acea zonă în exclusivitate clienţilor săi politici", mai scrie președintele Camerei Deputaților.

În finalul interpelării, președinta PDL Prahova solicită o analiză şi o anchetă a corpului de control al primului-ministru şi aşteaptă răspuns scris de la Guvern.

De cealaltă parte, Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, a respins acuzațiile aduse în interpelarea Robertei Anastase. "Din bugetul de investiții alocat spitalului județean din Ploiești, de 48 de miliarde de lei vechi, 16 miliarde au fost folosite la construcția sediului administrativ. Prin această investiție se vor elibera spații noi, care vor permite modernizarea și extinderea secțiilor exterioare ale spitalului. Alte 20 de miliarde vor fi folosite pentru cumpărarea unui tomograf nou, procedură aflată în stadiul licitației, trei miliarde pentru cumpărarea de paturi moderne la secția de terapie intensivă și alte trei miliarde vor fi folosite pentru reabilitarea termică a spitalului. Ceilalți bani vor fi folosiți pentru lucrări de investiții curente, cum ar fi extinderea rețelei de canalizare și altele de acest gen", a declarat, pentru observatorulph.ro, Mircea Cosma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel