Anca Hâncu, medic nutriționist, a vorbit despre un aliment-medicament.
Este vorba despre gutui, supranumite „merele aurii”. Gutuile au puține calorii și multe fibre.
„Gutuile sunt ca un aliment-medicament pentru persoanele cu hipertensiune, pentru oamenii cu afecțiuni cardiace, pentru persoanele cu obezitate pentru că aceste fructe au multe fibre și stimulează sațietatea. După o gutuie, aceștia nu vor mai avea nevoie să mănânce nimic timp de două-trei ore. O gutuie este foarte bună și pentru persoanele cu astm bronșic, la cele în convalescență, după infecții virale. Oamenilor sănătoși, gutuile le aduc putere, vigoare, sunt un tonic și chiar stimulează potența”, a zis Anca Hâncu, medic nutriționist, la Antena 1, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.
Gutuia poate fi mâncată ca atare atunci când este coaptă sau poate fi mâncată cu zahăr. Este folosită la marmelade și compot sau poate fi coaptă în cuptor. Puternica ei aromă o face să fie un bun complement pentru unele prăjituri. Conținutul ei nutritiv este mic, având totuși vitamine și minerale: potasiu și vitamina C. Conține importante cantități de fibră, are proprietăți dezinfectante și favorizează eliminarea acidului uric.
„Putem mânca o gutuie ca gustare, între mese, așa crudă, dar unii poate o preferă coaptă sau făcută compot. O putem servi și ca desert - un gem, o peltea făcută cu mai puțin zahăr, sau într-o prăjitură. La mine, în Ardeal, se fac mai multe mâncăruri cu gutui: mâncare de pui cu gutui, mâncare cu ficăței cu gutui”, a mai zis medicul la Antena 1.
Gutuile au proprietăți antiinflamatorii și ajută la pierderea kilogramelor. De asemenea, gutuile ajută la curățarea colonului.
Gutuiul, unicul membru din genul Cydonia, este un arbore de mărime medie, originar din regiunea Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu