La începutul lunii iunie în Hong Kong au început mai multe proteste de stradă împotriva noii modificări legislative propuse de China referitoare la extradărare.
Având în vedere că protestele precedente s-au soldat cu anchetarea sau chiar încarcerarea leaderilor de stradă, protestatarii s-au organizat online. Leaderii de proteste au declarat pentru BBC că folosesc mai multe dispozitive electronice (cum ar fi smartphone-uri sau tablete), au întotdeauna cartele SIM pre-plătite, plătesc numai în numerar și au mai multe conturi false pe care le accesează.
De asemenea, BBC semnalează că există grupuri pe social media sau pe aplicații de chat (cum ar fi Telegram) care le permite protestatarilor să se organizeze, să voteze în timp real ce acțiune să întreprindă sau chiar să avertizeze dacă vor fi sau nu autorități care să reprime o mișcare de stradă, dacă există răniți sau dacă este nevoie de o mai mare sau mai mică adunare într-un anumit loc. Aceste grupuri sunt administrate de către mai multe persoane care în timp real trimit notificări protestatarilor pe mai multe grupuri.
Protestele de stradă se desfășoară de mai bine de o lună, iar protestatarii speră că astfel vor fi protejați de autorități - unul dintre ei a declarat că „nu este fezabil" ca toți protestatarii să fie arestați, ca atare anonimizarea persoanei și astfel diseminarea informației este o variantă bună pentru a îi proteja pe leaderii mișcării.
Administratorii grupurilor de chat și al rețelelor social media sunt „protejați" întrucât ei administrează paginile și nu au control asupra a ceea ce se discută pe respectivele chaturi.
Dincolo de corectitudinea motivului protestelor, acestea aduc la lumină o nouă formă de organizare a unor proteste neautorizate care pot în mod efectiv să pună în pericol ordinea socială - sâmbătă, timp de 6 ore a fost asediată clădirea poliției din Hong Kong. Autoritățile nu au dat un comunicat de presă oficial cu privire la numărul răniților sau numărul persoanelor care au participat la protest (protestatarii susțin undeva la un milion de oameni, iar autoritățile 250.000). Mai mult decât atât, un asemenea protest permite în principal ca organizatorii sau administratorii, care instigă la o posibilă violență socială să nu poată fi urmăriți, întrucât se ascund anonim în spatele unor grupuri de chat sau aplicații sociale de pe conturi false, lasând astfel posibilitatea ca oameni care au participat în mod pașnic la asemenea proteste să fie anchetați sau răniți.
Hong Kong este un teritoriu semi autonom, care până în 1997 când a fost predată Chinei a deținut statutul de colonie britanică. Orașul va avea legi proprii până în 2047 (când nu va mai beneficia de sistemul „o singură țară, două sisteme") și conferă cetățenilor drepturi (civile, fiscale și penale) de care nu dispun cetățenii chinezi; Hong Kong a încheiat în jur de 20 de tratate de extrădare dar niciunul cu China sau Taiwan. Autoritățile chineze au decis modificarea legislației de extrădare după ce anul trecut un tânăr de 19 ani și-ar fi omorât iubita însărcinată de 20 de ani și s-ar fi refugiat în Hong Kong. Este important de menționat că Hong Kong este un paradis fiscal și multe persoane suspecte sau inculpate pentru evaziune fiscală au rezidența în Hong Kong.
Autoritățile orașului refuză să semneze un tratat de extrădare cu China întrucât susțin că cetățenii vor fi supuși detenției arbitrare, torturii și nu vor avea dreptul la un proces echitabil. Deși autoritățile chineze au introdus posibilitatea formulării opoziției pentru extrădarea oricăror persoane care sunt suspecte sau inculpate de infracțiuni religioase, politice sau de evaziune fiscală, această lege a întâmpinat proteste de masă în rândul locuitorilor orașului Hong Kong. Mobilizarea este masivă și implică toate clasele sociale precum profesori, avocați, scriitori, până la persoane care se ocupă de menaj sau caznice.
Hong Kong își poate în teorie alege un reprezentant politic propriu cu condiția ca acesta să fie aprobat de autoritățile de la Beijing. În 2014 orașul a vazut un protest masiv care a scos pe străzi aproape un milion de oameni în încercarea (eșuată) de a convinge Beijing-ul să le acorde posibilitatea de a-și alege singuri reprezentantul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News