Anchetă Catedrala Notre Dame: Nu dispunea de sprinklere anti-incendiu

Ancheta declanșată după incendiul care a mistuit acoperișul Catedralei Notre Dame scoate la iveală amănunte esențiale care au fost trecute cu vederea, anunță The Sun.

Conform informațiilor publicate de cotidianul britanic autoritățile au interzis montarea dispozitivelor de împrăștiere a apei în tavan temându-se că circuitul electric ar putea declanșa un incendiu. Mai mult, Catedrala Notre Dame nu dispunea de un sistem de alarmare anti-incendiu, mai spun jurnaliștii. 

Directorul Catedralei Notre Dame, episcopul Patrick Chauvet, a declarat că va închide catedrala din Paris timp de până la șase ani.

Mulți specialiști în stingerea incendiilor își arată frustrarea asupra faptului că un monument de o asemenea însemnătate nu dispunea de nici cele mai elementare sisteme de stingere a incendiilor, lucru care poate ar fi salvat mult mai mult din istoria acestei clădiri.

S-a dovedit că se temeau că energia electrică care alimentează sprinklerele și alarmele ar declanșa un incendiu. Așa că au fost interzise.

Pierre Housieaux, președintele Asociației Istorice de la Paris, a declarat pentru New York Times: "A existat un refuz sistematic de a instala ceva electric. Toată lumea știa că podul era partea cea mai fragilă."

Construită în 180 de ani

 (w670)

Catedrala Notre Dame din Paris este cel mai popular monument al Franței fiind chiar mai căutat decât Turnul Eiffel. Catedrala nu este nici cea mai mare, cea mai înaltă sau cea mai veche catedrală din lume, dar este una dintre cele mai frumoase. Construită în stil gotic domină nu doar râul Sena, cât și istoria Franței. Se pune că pe locul în care a fost construită catedrala în Antichitate, romanii au ridicat un templu dedicat lui Jupiter.

În plus, aici a fost construită și o bazilică închinată Sfântului Ștefan. Cel care a propus ridicarea unei astfel de catedrale a fost Maurice de Sully, episcop de Paris acum 900 de ani. Construcția catedralei a durat aproximativ 180 de ani. În anul 1790, catedrala Notre Dame a fost victima Revoluției franceze, când o bună parte din icoane au fost distruse. Tot în acea vreme, două dintre cele trei clopote de la catedrala Notre Dame au devenit faimoase prin carea Cocoșatul de la Notre Dame, care au fost distruse. Singurul care a scăpat a fost marele clopot Emmanuel, care poate fi auzit și azi, din când în când. În secolul XIX, monumentul a fost restaurat de unul dintre cei mai faimoși arhitecți ai Franței.
Catedrala Notre Dame din Paris este chintesența artei franceze medievale, fiind un simbol al istoriei religioase a Franței.

Vezi și: Catedrala Notre Dame. Cât vor dura lucrările de restaurare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel