Anchetă cu privire la declaraţiile homofobe ale unui episcop din Cipru

Justiţia cipriotă a deschis joi o anchetă pentru a stabili dacă afirmaţiile homofobe ale unui episcop ortodox constituie sau nu "incitare la ură", informează AFP.

Într-un discurs filmat şi difuzat pe reţelele de socializare, episcopul Neophytos din Morphou a declarat în luna iunie că dacă o femeie a făcut sex anal în timpul sarcinii, homosexualitatea ar putea fi "transmisă" copilului ei.

Episcopul asigură, de asemenea, că homosexualii "miros urât", ba chiar că "put", după cum explică el, povestind despre o întâlnire dintre un călugăr şi un tânăr homosexual care "avea un miros special".

Procurorul general al Ciprului, Costas Clerides, a declarat că a ordonat şefului poliţiei să investigheze dacă afirmaţiile episcopului - care au suscitat un val de indignare în întreaga ţară - constituie un delict penal. 

Marţi, guvernul cipriot s-a declarat "profund tulburat şi şocat" de comentariile episcopului Neophytos, precizând că acestea "insultă demnitatea şi egalitatea ciprioţilor", după cum a precizat purtătorul său de cuvânt, Prodromos Prodromou.

Cipru a dezincriminat homosexualitatea în 1998, sub presiunea Uniunii Europene, care a emis un ultimatum în acest sens în cadrul procedurii sale de aderare.

Influenta Biserică Ortodoxă Greacă s-a opus acestei dezincriminări.

În 2004, insula a interzis, de asemenea, orice discriminare sexuală, iar din 2015 autorizează uniunile civile pentru cuplurile gay.

Deşi opinia publică rămâne în mare parte conservatoare, sondajele recente arată că comunitatea LGBT este din ce în ce mai acceptată de către ciprioţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel