În după amiaza zilei de joi, au avut loc percheziții la Registrul Auto Român, dar și la domiciliile a două persoane. Acuzațiile sunt de fals în legătură cu activitatea de verificare tehnică şi omologare a autovehiculelor.
Anchetatorii suspectează că sute de autovehicule au fost omologate după ce, în documente, au fost trecute date nereale legate fie de starea tehnică fie de masa maximă autorizată. În acest context, Poliţia anunţă că va cere reexpertizarea autovehiculelor care fac obiectul anchetei. Sute de persoane urmează să fie audiate.
Perchezițiile au fost făcute de către poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea. Infracţiunile care fac obiectul anchetei ar fost comise începând cu anul 2019 şi până în prezent.
”Din probatoriul administrat până în prezent, a rezultat faptul că, mai multe autovehicule ar fi fost expertizate, din punct de vedere tehnic, de către instituţia de profil respectivă, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege. Astfel, unele autovehicule ar fi fost detarate, fiindu-le menţionată o masă maximă autorizată mai mică decât cea reală, astfel încât acestea să poată fi conduse cu permis categoria B. Alte autovehicule, tip basculantă, ar fi fost transformate în platforme de transport auto, fără deţinerea unor documente care să ateste noile caracteristici, emise de producător sau de firme autorizate. Alte autovehicule ar fi fost atestate ca "bun tehnic" fără să fi fost expertizate corespunzător din punct de vedere tehnic, autovehicule cărora le-au fost reţinute certificatele de înmatriculare, de către poliţie, pentru defecţiuni tehnice ori modificări neomologate”, transmite Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov.
Anchetatorii suspectează că anumite autovehicule non-euro, aduse din spaţiul extraeuropean, ar fi fost încadrate în norme de poluare superioare, iar alte autovehicule ar fi fost transformate, contrar legii, în autoutilitare, în scopul achitării unor taxe şi impozite mai mici. ”În cadrul activităţilor procedurale, vor fi ridicate şi analizate documente ce vizează expertizarea a peste 300 de autovehicule şi, de asemenea, vor fi efectuate activităţi specifice în vederea audierii a peste 400 de persoane. În cauză, se va dispune ridicarea şi reexpertizarea mai multor autovehicule, care au legătură cu obiectul cercetărilor”, precizează Poliţia judeţeană Ilfov.
”Conducerea RAR nu a fost informată până în acest moment de implicarea vreunui angajat în săvârșirea unor fapte de natură penală în legătură cu cercetările efectuate.
RAR acordă tot sprijinul autorităților pentru buna desfășurare a anchetei și a pus la dispoziția procurorilor actele solicitate.
Registrul Auto Român se dezice de orice activități care se derulează dincolo de cadrul legal și reiterează toleranța zero față de aceste aspecte.
RAR va lua toate măsurile necesare de sancționare a oricăror persoane, angajate ale instituției, în cazul în care, conform procedurilor în vigoare, se va ajunge la concluzia că există implicări în acest sens.
Pe parcursul derulării anchetei, RAR nu este abilitat să comenteze speța sau să furnizeze informații” anunță un comunicat de presă RAR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci