Ancheta disciplinară privind Spitalul Sfântul Pantelimon a fost suspendată până la clarificarea aspectelor penale

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR) Filiala București a demarat o anchetă disciplinară în aprilie, după sesizări privind activitatea directorului de îngrijiri de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon.

Ancheta vizează încălcări ale normelor de etică și deontologie profesională. Întrucât au fost înregistrate plângeri penale legate de cazul investigat și având în vedere implicarea diverselor persoane în aceste dosare, Comisia a decis suspendarea temporară a cercetării etice până la rezolvarea aspectelor penale. Investigația va continua în conformitate cu normele legale, asigurând respectarea drepturilor tuturor părților implicate. 

"Referitor la ancheta disciplinară desfășurată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR) Filiala București privind situația de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon:

În contextul evenimentelor apărute în spațiul public și al sesizărilor formulate de mai mulți asistenți medicali și medici din Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, referitoare la acțiunile directorului de îngrijiri și situația generată în cadrul acestei unități medicale, Comisia teritorială de etică și deontologie a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR) filiala Municipiului București a demarat o anchetă disciplinară încă din luna aprilie a acestui an.

Vă reamintim cu această ocazie că OAMGMAMR funcționează ca o organizație profesională având  competența legală de analiză a cazurilor de abateri de la normele de etică și deontologie profesională, în calitate de organ de jurisdicție profesională, activitate care se desfășoară prin Comisia teritorială de etică și deontologie. În ceea ce privește, competențele Comisiei teritoriale de etică și deontologie, acestea sunt limitate strict la analiza/cercetarea abaterilor de ordin etic și deontologic, referitoare în principal la încălcări ale ansamblului de principii și reguli ce reprezintă valorile fundamentale în baza cărora se exercită profesiile de asistent medical generalist, moașă și asistent medical pe teritoriul României. Aspectele de altă natură sunt atribuite prin lege în competența altor autorități sau organisme publice. 

Facem mențiunea de asemenea că până la izbucnirea scandalului mediatic nu am primit sesizări referitoare la activitatea profesională a asistenților medicali din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon.

Pe parcursul investigației realizate de Comisia teritorială de etică și deontologie, au fost luate în considerare toate acuzațiile formulate de petenți dar și informațiile publice prezentate în diverse medii de comunicare. Au fost parcurse mai multe etape, inclusiv convocarea la audiere a directorului de îngrijiri de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon aflat în funcție la data declanșării cazului și alte demersuri obligatorii în cercetarea faptelor și strângerea dovezilor, care să permită o analiză complexă și emiterea unor concluzii pertinente.

Pe baza datelor pe care le avem la dosar și în limita competenței, constatând că există mai multe plângeri penale al căror obiect este strâns legat de aspecte ce fac obiectul dosarului de cercetare etică și deontologică, având în vedere și faptul că o parte dintre semnatarii sesizărilor, precum și persoana reclamată, au diverse calități (reclamanți, martori, învinuiți, etc.) în cadrul cercetărilor/dosarelor penale aflate în curs, Comisia teritorială de etică și deontologie a decis suspendarea judecării cauzei până la clarificarea aspectelor penale.

Această măsură este menită să asigure desfășurarea corectă a procesului de analiză a faptelor de natură etică și deontologică, fără a afecta în vreun fel desfășurarea investigațiilor penale în curs.

Comisia teritorială de etică și deontologie va continua să monitorizeze situația, respectând normele legale și drepturile tuturor părților implicate. 

Vă asigurăm de deschiderea și implicarea noastră activă!", se arată într-un comunicat al OAMGMAMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel