Suspiciunea de botulism la o femeie din Alba ca urmare a consumului de peşte la conservă nu s-a confirmat nici în urma analizelor efectuate la Laboratorul Naţional de Referinţă, a informat, joi, Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.
În urmă cu zece zile, acelaşi lucru a fost constatat şi de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. 'Direcţia Sanitar-Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor Alba informează că rezultatul buletinului de analiză pentru probele alimentare prelevate din lotul suspicionat este negativ. Astfel, suspiciunea de botulism, ca urmare a consumului de peşte la conservă, nu se confirmă. Rezultatele analizelor efectuate la Laboratorul Naţional de Referinţă arată că toxina botulinică este absentă. De asemenea, rezultatele investigaţiilor pentru detecţia genelor codificatoare de toxine botulinice sunt negative', se menţionează într-un comunicat.
Ancheta a fost efectuată ca urmare a unei suspiciuni în urma consumului de peşte la conservă de către o persoană din judeţul Alba. Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a anunţat, în 25 octombrie, că femeia suspectă de botulism nu avea această boală, potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
'În cazul pacientei suspecte de botulism au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism', a anunţat, în 25 octombrie, şeful DSP Alba, Alexandru Sinea. El a menţionat că detalii privind diagnosticul şi starea de sănătate a pacientei pot fi puse la dispoziţia presei doar de unitatea sanitară unde aceasta era internată, respectiv o clinică din Cluj Napoca. 'O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului. DSP Alba a emis şi alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în Cadrul UE).
Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare', se arăta într-un comunicat dat publicităţii în 19 octombrie de către DSP Alba. Deoarece spitalul din Alba Iulia nu deţinea ser antibotulinic, acesteia i s-a administrat serul la un spital din Oradea, unde a fost transferată cu un elicopter. De aici, ea a fost transferată ulterior la o unitate medicală din Cluj Napoca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News