Directorul de Comunicare și Purtătorul de Cuvânt al F.S.D.P.R, comisar-șef de poliție Christian Ciocan, a făcut precizări pentru DC News, după ce o anchetă internă a fost deschisă în cadrul IPJ Iaşi. Mai mulţi poliţişti din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) au semnat o scrisoare deschisă în care aduc acuzaţii şefului structurii.
Printre sesizările subalternilor este evidențiat comportamentul neadecvat al şefului SAS Iaşi, subcomisarul Costel Șchiopu, dar și antrenamentele mascaților. Şefii Poliţiei desfășoară verificări şi cu privire la un videoclip care a apărut în spațiul public și care a stârnit numeroase controverse. În acesta se pot observa angajaţii SAS luptându-se între ei, într-un ring.
DC News: Care este punctul dvs. de vedere cu privire la această situație?
'Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România pe care o reprezint este prima organizație care apără polițiștii împotriva oricăror abuzuri sau a încălcării drepturilor lor. În același context, Uniunea Națională a Militarilor şi Poliţiştilor 'Mihai Viteazul' prima structură de acest gen din România, care veghează la respectarea drepturilor militarilor și polițiștilor, atât în rezervă, cât și în activitate.
În aceste condiții, răspundem în felul următor:
'Există o procedură de verificare a lucrurilor care s-au derulat la Iași. Din acest punct de vedere, competențele sunt clar stabilite și așteptăm și noi rezultatele acestor verificări. Cei care au competență prin lege să facă aceste verificări, doar ei se vor pronunța cu privire la ce s-a întâmplat acolo.'
'Însă, fac următoarea precizare. Antrenamentele polițiștilor din Serviciul de Acțiuni Speciale sunt clar prevăzute în proceduri. Ele nu se derulează haotic, nici pe alte criterii chiar dacă acestea ar viza zona de performanță. Acestea se desfășoară pe zona de proceduri, nu într-un fel superior, dar nici inferior. Totodată, cei care trebuie să aprecieze dacă antrenamentele au fost derulate în conformitate cu procedurile sunt tot cei care au această competență. Noi, din afară, dumneavoastră și cei care au avut posibilitatea să vadă respectivele antrenamente nu pot să se pronunțe pentru că ar fi subiectivi.'
DC News: Cum apreciați faptul că poliţişti din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) au semnat o scrisoare deschisă în care aduc mai multe acuzaţii şefului structurii, dar și faptul că acel videoclip a apărut în spațiul public, în care fețele mascaților nu par a fi acoperite de cagule?
'Vorbiți despre o sesizare a acestora și doresc să vă spun că polițiștii de la SAS au și un statut special. Ei își pun deseori viața în pericol în intervențiile la care participă și din acest motiv poartă de fiecare dată vesta anti-glonț, sunt dotați cu armament special și poartă cagule pentru ca identitatea lor să nu fie dezvăluită, viețile lor și ale familiilor lor să nu fie puse în pericol. În aceste condiții, întrebarea la care așteptăm și noi un răspuns este: Cine a dat aceste imagini în spațiul public? Cine le-a filmat? În ce condiții? Dacă identitățile polițiștilor respectivi sunt dezvăluite prin această filmare, atunci iată că intrăm într-o altă zonă. Nu este doar o filmare, care vizează doar un anumit subiect, ci, pur și simplu, în mod adiacent, voit sau nu, sunt dezvăluite și identitățile polițiștilor noștri de la SAS. Aceasta ar constitui cel puțin o vulnerabilitate.
DC News: Care este punctul dvs. de vedere în legătură cu sesizarea referitoarea la presupusa atitudine a comandantului față de aceștia cu privire la modul în care se desfășoară antrenamentele și nu numai?
'Vis-a-vis de atitudinea comandantului, părerea unei persoane despre sine este responsabilitatea acelei persoane. Fiecare dintre noi se poate simți mai bine sau mai puțin bine în pielea lui. Aceasta este strict o chestiune subiectivă. Se va verifica și în ce măsură această atitudine a influențat negativ sau nu starea de fapt. Este cumva ieșită din deontologia profesională sau nu? Așadar, propriile păreri trebuie să fie corelate cu deontologia profesională. Este prematur să ne pronunțăm noi. Tot cei care fac verificările trebuie să se pronunțe dacă atitudinea este conformă deontologiei profesionale ori nu.'
'Din motiv de obiectivitate, pentru că așa trebuie să fie sindicatele, nu ne putem pronunța nici măcar noi dacă antrenamentele sunt dure, chiar dacă avem cunoștințele necesare. Deși, înțelegem foarte bine pentru că suntem polițiști, dar nu ne antepronunțăm. Așteptăm rezultatul verificărilor, care se va da pe procedură, ca la matematică. Mai există și acea sesizare deschisă. Noi, ca Federație, vedem aceste lucruri. Ele nu sunt neobișnuite. Suntem într-un stat european care are norme și valori conforme normelor și valorilor Europei. În aceste condiții, libertatea de exprimare, ca drept fundamental al omului prevăzut în articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, trebuie respectată. Însă, în momentul în care faci parte dintr-o organizație precum Poliția, respectiv SAS, trebuie să vedem dacă această libertate de exprimare nu este oarecum contrară funcției pe care o dețin agenții respectivi.'
'Sunt întrebări pe care ni le punem ca Federație și așteptăm răspunsuri. Din respect pentru colegii noștri, pentru obiectivitatea verificărilor și pentru apărarea valorilor fundamentale ale Poliției, pentru că orice verificare crează un precedent, interesul nostru este ca Poliția, să respecte legislația din acest moment la fel ca toți oamenii. Dacă îți faci treaba la locul de muncă vei fi valoros, indiferent că mături strada sau că faci cercetare în domeniul ciberneticii. Din acest punct de vedere, urmărim ca Poliția să facă aceste verificări obiective. Măsurile care se vor impune trebuie să nu creeze neapărat un disconfort, ci, pur și simplu, trebuie să aducă la starea inițială valoarea juridică afectată.' a concluzionat Christian Ciocan, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News