Plângerile formulate de către personal au declanșat una dintre cele mai mari anchete interne ale OMS din ultimii ani, potrivit angajaților implicați în anchetă.
Angajații biroului sirian al Organizației Mondiale a Sănătății au susținut că șeful lor a gestionat prost milioane de dolari, a oferit oficialilor guvernamentali cadouri ce constau inclusiv în computere, monede de aur și mașini, și a acționat frivol în timp ce pandemia COVID-19 a măturat țara.
Peste 100 de documente confidențiale, mesaje și alte materiale obținute de Associated Press arată că oficialii OMS au declarat anchetatorilor că reprezentantul agenției în Siria, dr. Akjemal Magtymova, a avut un comportament abuziv, a făcut presiuni pe personalul OMS să semneze contracte cu politicieni de rang înalt din Guvernul sirian și a cheltuit în mod fraudulos și constant fondurile OMS și ale donatorilor.
Magtymova a refuzat să răspundă la întrebările legate de acuzații, spunând că i s-a ”interzis” să facă schimb de informații ”din cauza obligațiilor (ei) ca membru al personalului OMS”. Ea a descris acuzațiile drept ”defăimătoare”.
OMS a confirmat într-o declarație că a revizuit acuzațiile formulate împotriva Magtymovei și a spus că a solicitat și ajutorul anchetatorilor externi.
”A fost o investigație prelungită și complexă, cu situația din țară și provocările de a obține un acces adecvat, asigurând în același timp protecția personalului”, a spus OMS. Agenția a mai transmis că s-au făcut progrese în ultimele luni în evaluarea plângerilor referitoare la Magtymova și în colectarea de informații relevante.
”Având în vedere situația de securitate, confidențialitatea și respectarea procesului echitabil nu ne permit să comentăm în continuare acuzațiile detaliate”, a spus OMS, care nu a dat nici un termen pentru momentul în care era de așteptat să se încheie ancheta.
Biroul OMS din Siria a avut anul trecut un buget de aproximativ 115 milioane de dolari pentru a aborda problemele de sănătate într-o țară distrusă de război - una în care aproape 90% din populație trăiește în sărăcie și mai mult de jumătate au nevoie disperată de ajutor umanitar.
De câteva luni, anchetatorii cercetează acuzațiile conform cărora sirienii au fost deserviți prost și angajații OMS au fost maltratați:
Documentele financiare arată că Magtymova a organizat o petrecere care a costat peste 10.000 de dolari - o adunare organizată în principal pentru a-și onora propriile realizări pe cheltuiala OMS, spun angajații, într-un moment în care țara se lupta să obțină vaccinuri împotriva coronavirusului.
În decembrie 2020, în plină pandemie, ea a însărcinat cei peste 100 de angajați OMS din țară să învețe un dans flash mob, cerând oficialilor să se filmeze realizând pașii coregrafiați pentru o petrecere a ONU, potrivit videoclipurilor și mesajelor văzute de către AP.
Șase experți în sănătatea publică ai OMS din Siria au spus că Magtymova i-a numit pe angajați ”lași” și ”retardați” de mai multe ori. Și mai îngrijorător, oficialii le-au spus anchetatorilor agenției că Magtymova ”a oferit favoruri” politicienilor de rang înalt din regimul sirian și s-a întâlnit pe furiș cu armata rusă, posibile încălcări ale neutralității OMS ca organizație ONU. Angajații au cerut să nu fie numiți de teamă de pedeapsă; trei au plecat de la OMS.
Într-o plângere trimisă în mai directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, un angajat din Siria a scris că Magtymova a angajat rudele incompetente ale oficialilor guvernamentali, inclusiv unii acuzați de ”nenumărate încălcări ale drepturilor omului”.
În scrisoarea trimisă către Ghebreyesus, personalul OMS din Siria a informat: ”Oamenii sirieni vulnerabili pierd mult din cauza favoritismului, fraudelor și scandalurilor instigate și susținute de dr. Akjemal, care rupe orice încredere și îndepărtează donatorii”.
Tedros nu a răspuns la plângerea angajatului.
În mai, directorul regional al OMS în Marea Mediterană de Est a numit un reprezentant interimar în Siria pentru a o înlocui pe Magtymova după ce aceasta a fost plasată în concediu. Dar ea este încă listată ca reprezentantă a agenției în Siria în directorul personalului său și continuă să atragă un salariu la nivel de director.
Magtymova, cetățean al Turkmenistanului, a ocupat anterior o serie de funcții, inclusiv ca reprezentant al agenției în Oman și ca coordonator de urgențe în Yemen. Ea și-a asumat poziția în Siria în mai 2020, exact când COVID-19 a măturat întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu