Anchetă la doi furnizori de gaze naturale

Pretul gazelor
Pretul gazelor

Cei mai mari furnizori de gaze naturale de pe piață sunt vizați de o anchetă a Consiliului Concurenței privind prețul gazelor. 

Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pentru verificarea condiţiilor în care Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz şi OMV Petrom livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice, informează instituţia, printr-un comunicat de presă.

"În cadrul anchetei demarate în luna februarie, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. r.) pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din România", se menţionează în document. Cantităţile de gaze naturale produse anual de cei doi giganți reprezintă peste 94% din totalul producţiei interne.

Structuri integrate

Cei doi producători au structuri integrate, incluzând şi unităţi de producere a energiei electrice care utilizează drept combustibil gazele naturale.

Astfel, Romgaz este producător de energie electrică prin intermediul Sucursalei de Producţie Energie Electrice (SPEE), care include centrala termoelectrică Iernut, cu o putere instalată de 600 MW şi o capacitate de a produce energie electrică reprezentând circa 5% din producţia de energie electrică la nivel naţional. De asemenea, în cadrul unui proiect experimental al Romgaz, gazele naturale provenite din două sonde de la Cojocna sunt utilizate ca gaze de combustie pentru două agregate de producere a energiei electrice (fiecare cu o putere instalată de 1,5 MW).

OMV Petrom este prezent pe piaţa de electricitate din România, atât ca producător, cât şi ca furnizor (deţine licenţă de furnizare a energiei electrice din anul 2009). Compania deţine centrala electrică de la Brazi, cu o capacitate instalată de 860 MW (în funcţiune din 2012), care poate asigura până la aproximativ 10% din necesarul de energie electrică la nivel naţional.

Vezi și: Romgaz: Preţul gazelor ar fi trebuit plafonat doar pentru consumatorii vulnerabili

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel