Procurorii au adus joi noi informații legate de decesul unui pacient de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, decedat în urma unui stop cardio-respirator.
Publicitate
Conform declarațiilor Parchetului, două doctorițe de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) sunt acuzate că ar fi redus brusc doza de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale, ceea ce a dus la moartea pacientului.
Pacientul, în vârstă de 54 de ani, a fost internat pe 17 martie și transferat la secția ATI pe 25 martie din cauza agravării stării de sănătate. Conform procurorilor, pe 26 martie, medicii au efectuat prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. Deși starea pacientului s-a îmbunătățit ulterior, pe 4 aprilie a avut loc a doua reducere a dozei, care a dus la decesul acestuia.
„Pacientul a fost internat pe 17 martie, iar din cauza deteriorării stării de sănătate a fost transferat la ATI pe 25 martie. Pe 26 martie, prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină a avut loc, iar starea pacientului s-a îmbunătățit ulterior. Cu toate acestea, pe 4 aprilie, a doua reducere a dozei a dus la decesul pacientului”, a declarat un reprezentant al Parchetului.
Procurorii au reținut miercuri cele două doctorițe sub acuzația de omor calificat. Ancheta a arătat că, în încercarea de a provoca decesul unor pacienți aflați în terapie intensivă, medicii au redus brusc doza de noradrenalină, provocând astfel scăderea tensiunii arteriale și, în cele din urmă, stopul cardio-respirator.
„În baza probelor administrate, procurorii au stabilit că medicii, având ca scop provocarea decesului unor pacienți considerați irecuperabili, au conceput și executat un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină. Pe 26 martie, ora 16:45, inculpata M.M.A. a redus doza de noradrenalină de la 15ml/h la 1ml/h, însă decesul nu a survenit datorită intervenției unei asistente care a suplimentat noradrenalina prin perfuzie”, au explicat procurorii.
Pe 4 aprilie, la ora 13:17, cele două doctorițe au repetat reducerea dozei de noradrenalină, de această dată de la 20 ml/h la 1 ml/h. Aceasta a dus, 58 de minute mai târziu, la stopul cardio-respirator al pacientului, care a decedat la ora 15:00.
În același dosar, o asistentă medicală, C.M., a fost pusă sub acuzare pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, legată de aceleași evenimente.
Premierul a explicat, joi, că anumite aspecte ale cazului au fost sesizate încă din aprilie, moment în care s-a trimis un control administrativ pentru a verifica cheltuielile și respectarea procedurilor, sub egida Ministerului Sănătății.
„Sperăm să fie și ultimul caz de acest gen. Ați văzut la fel ca și mine. Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate pentru ca noi vorbim de niște medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Mai ales că nu vorbim de un omor accidental. Vorbim, totuși, de omor premeditat. Un lucru foarte grav.
Ce am văzut eu, ca și desfășurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sesizate mai demult, mi se pare că din aprilie. S-a trimis un control administrativ să se vadă cheltuielile și dacă procedurile sunt respectate pentru că, în primul rând, acesta este atributul Ministerului Sănătății.
Apoi am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor care a spus că nu se întâmplă nimic. Am văzut atitudinea ministrului când a cerut imediat ca acei manageri să-și depună demisiile deoarece ei erau cu concurs, nu puteau fi demiși decât dacă acceptau această demisie de onoare.", a spus Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu