Anchetă la Spitalul Pantelimon. Rafila: Acuzațiile sunt „incredibile” și „inacceptabile”, dar nu trebuie să blamăm tot corpul medical

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că directorul medical al Spitalului „Sfântul Pantelimon” și-a prezentat demisia, iar managerul unității a declarat că intenționează să facă același lucru.

Deciziile acestora vin în urma reținerii a doi medici de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) sub acuzația de omor calificat, în legătură cu moartea unui pacient aflat în stare gravă.

Conform declarațiilor ministrului Alexandru Rafila, directorul medical a demisionat imediat, în timp ce managerul unității, Bogdan Socea, a anunțat că va urma același curs, însă a subliniat necesitatea asigurării unei tranziții corecte pentru a nu lăsa spitalul fără conducere până la numirea unui nou manager. „Dânșii au decis să demisioneze. Directorul medical a făcut-o imediat, iar domnul manager și-a exprimat intenția de a face același lucru. Totuși, trebuie să ne asigurăm că spitalul va funcționa normal până la numirea unui nou manager”, a afirmat Rafila într-o conferință de presă.

Ministerul Sănătății, prin intermediul Corpului de Control, investighează acum aspectele administrative ale spitalului, fără a se implica în evaluarea medicală a situației. „Corpul de Control verifică dacă au existat nereguli în procedurile administrative ale spitalului. Evaluarea părții medicale este responsabilitatea specialiștilor din domeniu”, a subliniat ministrul Rafila, menționând că ministerul a pus la dispoziția organelor de anchetă toate documentele solicitate.

Alexandru Rafila s-a arătat șocat de situația de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, descriind evenimentele ca fiind „incredibile” și „inacceptabile”, în condițiile în care ancheta penală este încă în desfășurare. Totuși, ministrul a avertizat împotriva blamării întregului corp medical, subliniind importanța menținerii încrederii în profesioniștii din sănătate. „Mi se pare incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă ancheta confirmă aceste fapte. Dar trebuie să fim atenți să nu blamăm în bloc corpul medical. Voi merge personal la spital pentru a discuta cu medicii și a mă asigura că activitatea continuă fără probleme”, a declarat Rafila.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ancheta și consecințele imediate

Ancheta penală care a dus la reținerea celor două doctorițe de la secția ATI se desfășoară în contextul unor acuzații grave de omor calificat, legate de moartea unui pacient de 54 de ani. Potrivit procurorilor, medicii ar fi redus intenționat doza de noradrenalină, o substanță vitală în menținerea tensiunii arteriale, ceea ce a condus la decesul pacientului. Managerul spitalului, Bogdan Socea, a declarat că își va continua activitatea de medic chirurg în cadrul spitalului după ce va demisiona din funcția de manager.

Anunțul reținerii medicilor a stârnit controverse în rândul opiniei publice și al personalului medical. Mai mulți medici din secția de Terapie Intensivă au amenințat cu demisia, iar viitorul îngrijirii pacienților în această secție rămâne incert. Ancheta, care implică și acuzații de mărturie mincinoasă împotriva unei asistente medicale, continuă, iar rezultatele acesteia vor avea un impact semnificativ asupra modului în care este percepută profesionalismul în cadrul spitalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel