Departamentul de Stat al SUA a transmis recent înregistrări referitoare la relațiile administrației Trump cu Ucraina.
Documentele au fost transmise către ”American Oversight”, o organizație ce are ca obiect de activitate investigarea posibilelor încălcări ale eticii în politică, după o cerere de informare, pentru a le face cunoscute opiniei publice.
Înregistrările arată contacte repetate între secretarul de stat Mike Pompeo și avocatul personal al domnului Trump, Rudy Giuliani.
Legăturile americane cu Ucraina sunt în centrul unei investigații în justiție împotriva lui Trump.
Președintele este acuzat de întârzierea acordării ajutorului Ucrainei, ce a fost aprobat de Congres, pentru a pune presiune asupra acestei țări în schimbul oferirii de informații pentru investigarea rivalului său politic, Joe Biden.
Domnul Giuliani a fost acuzat că a încercat să-l discrediteze pe fostul ambasador în Ucraina al SUA, Marie Yovanovitch, în timp ce conducea din umbră politica externă a SUA în Ucraina. S-au pus întrebări despre ceea ce știa secretarul de stat Mike Pompeo.
Înregistrările arată că domnii Pompeo și Giuliani au vorbit în repetate rânduri - deși subiectele acestor conversații nu au fost dezvăluite.
E-mailurile din documente arată că cei doi au vorbit la telefon pe 27 și 29 martie.
Al doilea apel a venit după ce personalul domnului Giuliani a trimis un e-mail asistentului personal al președintelui Trump, Madeleine Westerhout, pentru a o întreba dacă are un număr de telefon al domnului Pompeo.
Doamna Yovanovitch a fost demisă în mai din funcția de ambasador în Ucraina.
"Putem vedea de ce Mike Pompeo a refuzat să transmită aceste informații Congresului. Astfel, se poate vedea un traseu clar al documentelor de la Rudy Giuliani la Biroul Oval și apoi către secretarul de stat Pompeo, pentru a facilita campania murdară a lui Giuliani împotriva unui ambasador american", a declarat directorul executiv al American Oversight, Austin Evers, într-o declarație.
Doamna Yovanovitch a mărturisit săptămâna trecută, în ancheta privind punerea sub acuzare a președintelui Trump, că a fost concediată pentru „cereri false” de către persoane care au „motive discutabile”. Ea crede că eforturile sale anticorupție i-au înfuriat pe ucrainenii influenți, care au căutat apoi să o înlăture.
Președintele Trump a atacat-o pe Twitter în timp ce depunea mărturie. Diplomatul a spus că este „foarte intimidant”.
Acesta a atacat-o din nou pe doamna Yovanovitch într-o convorbire telefonică la Fox News, spunând că „nu îmi va atârna poza în ambasadă” și că „nu a fost un înger”.
Dar, o scrisoare din 5 aprilie, inclusă în documente, - semnată de șase foști ambasadori americani în Ucraina - exprimă îngrijorarea în legătură cu acuzațiile împotriva doamnei Yovanovitch, descriindu-le drept „pur și simplu greșite”.
"Ambasadorul Yovanovitch ... are un record impecabil ca diplomat", se arată în scrisoare. "Este o profesionistă de cea mai înaltă integritate."
Președintele american este acuzat că a întârziat ajutorul militar american pentru Ucraina, punând presiune pe Ucraina în investigarea unui rival politic intern.
În centrul anchetei se află un apel telefonic din data 25 iulie, în acest an, între președintele Trump și noul președinte al Ucrainei.
La telefon, domnul Trump i-a cerut omologului său să se implice în acuzațiile de corupție împotriva adversarului democrat pentru Casa Albă, Joe Biden.
Domnul Giuliani a avut un rol esențial în formularea acestor acuzații. El a fost citat de către investigatorii acțiunii de punere sub acuzare a lui Trump, dar a spus anterior că nu va coopera cu democrații.
Criticii lui Trump spun că această presupusă presiune politică asupra unui aliat vulnerabil al SUA a însemnat un abuz de putere. Președintele neagă cu tărie orice faptă greșită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu