ANCOM anunță că piaţa serviciilor de comunicaţii electronice din România a înregistrat venituri de 8 miliarde de lei, în semestrul 1.
Veniturile generate ca urmare a furnizării serviciilor de comunicaţii electronice s-au ridicat, în primele şase luni ale acestui an, la 8 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de semestrul al doilea din 2017, şi au ajuns să reprezinte 31% din totalul veniturilor pieţei, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), publicate vineri. În acest context, veniturile generate de furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să aibă cea mai mare pondere în venituri, de 37%, deşi acestea înregistrează o scădere cu 6%, în intervalul de referinţă.
Totodată, piaţa de telefonie fixă şi a furnizării programelor de retransmisie TV a reprezentat câte 11% din totalul pieţei. Potrivit sursei citate, exprimate în euro, veniturile totale ale pieţei furnizării serviciilor de comunicaţii electronice au fost de aproximativ 1,7 miliarde de euro, înregistrând o scădere cu 5%, de la an la an. 'Venitul lunar per locuitor obţinut din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a fost de 66,3 lei. Din acesta, 24,7 lei reprezintă venitul lunar per locuitor obţinut din furnizarea de servicii de telefonie mobilă, 20,6 lei cel obţinut din furnizarea serviciilor de acces la internetul fix şi mobil, şi 7,6 lei, respectiv 7,5 lei, veniturile obţinute din furnizarea telefoniei fixe şi a serviciilor de retransmisie TV', se arată în comunicatul ANCOM.
Statistica arbitrului telecom relevă, totodată, că pe segmentul telefoniei mobile, în prima jumătate a acestui an, erau 22,2 milioane de utilizatori activi, mai puţin cu 2%, raportat la semestrul precedent. Dintre aceştia, 12,3 milioane (+2%) erau utilizatori pe bază de abonament şi 9,9 milioane (-4%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul lunii iunie a acestui an, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 39%, principalul competitor 30%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 13%.
În prima jumătate a anului 2018, în medie, un locuitor a iniţiat apeluri de voce însumând 4 ore şi 51 minute şi a transmis în fiecare lună 59 de mesaje, iar durata medie a unui apel a fost de 2 minute şi 45 de secunde. În cazul telefoniei fixe, datele ANCOM arată că piaţa acestui tip de servicii continuă să înregistreze scăderi, atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-3%, până la 3,8 milioane), cât şi numărul de abonaţi (-4%, până la 3,2 milioane). Astfel, la 30 iunie 2018, rata de acoperire a telefoniei fixe la 100 de gospodării înregistra valoarea de 40%, în timp ce media lunară a traficului de voce originat de fiecare locuitor a continuat să scadă, ajungând la 10 minute, mai puţin cu un minut în comparaţie cu valoarea medie înregistrată pentru semestrul anterior, iar un apel a avut o durată medie de 2 minute şi 53 de secunde.
Vezi și: ANCOM. Amenzi mari pentru deținătorii unor astfel de aparate
În funcţie de numărul de abonaţi, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 44%, principalul competitor 35%, următorul competitor 15%, iar ceilalţi furnizori însumau 5%. Pe segmentul serviciilor de retransmisie TV furnizate contra-cost, numărul de abonaţi se menţine constant, în prima jumătate a acestui an, la valoarea de 7,45 milioane. În funcţie de suportul utilizat, 5,04 milioane de utilizatori erau abonaţi la reţelele prin cablu (+1%), 2,28 milioane primeau serviciile de retransmisie TV prin satelit (-2%), iar 130.000 la IPTV (+8%).
De asemenea, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, în timp ce restul furnizorilor cuantificau 14%. Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial Autorităţii de către furnizorii acestor servicii.
Citește și: Tehnologie 5G. Nokia, împrumut de la BEI pentru dezvoltare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News