Andi Grosaru, secretarul general al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., a vorbit pentru DC News despre fenomenul migrației care poate deveni periculos în anumite situații.
"Migrația devine periculoasă în momentul când scapă de sub control și în momentul în care avem de-a face cu migrația clandestină. Fenomenul globalizării a luat amploare în ultimii ani, iar migrația actuală este diferită de cea dinaintea Primului Război Mondial. În acea vreme, migrația avea printre motive situația economică din țările în care foarte mulți oameni plecau. Mă refer la țările din Europa. În contextual actual, putem să vorbim despre un nou val de migrație care este cauzat de globalizare și sărăcie. Vorbim despre migranți din Africa și din țările arabe. Migrația devine periculoasă în momenul în care scapă de sub controlul instituțiilor. Oamenii care migrează către țările mai dezvoltate sunt victime ale traficanților de carne vie. În acest context, instituțiile din Europa caută noi soluți pentru combatarea acestui flagel", a spus Andi Grosaru pentru DC News.
La momentul actual, în cazul României, nu se poate vorbi despre o migrație "periculoasă", dar lucrurile ar putea lua o altă turnură peste următorii ani.
Fenomen îngrijorător
Andi Grosaru, secretarul general al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., a luat cuvântul în cadrul Consiliului Partidului Democrat European, de la Roma, ale cărui lucrări au avut ca teme centrale fenomenul migrației și flagelul traficului de persoane.
"Nimeni nu poate rămâne insensibil la drama prin care trec miile de refugiați africani care, în încercarea de a fugi de foamete și război, sfârșesc în apele Mării Mediterane. Această criză a umanității nu se rezumă la pierderile de vieți. Imigranții care reușesc să pună pasul pe tărâmul european încep o cursă contra cronometru pentru supraviețuire și, apoi, integrare. Țările care reprezintă țintele predilecte ale fluxurilor imigraționale clandestine, în rândul cărora Italia ocupă un loc fruntaș, trebuie să primească sprijinul tuturor partenerilor pentru a face față situației. Suntem împreună înaintea acestei provocări, indiferent dacă fenomenul ne afectează direct sau nu.
Noi cunoaștem foarte bine acest fenomen al migrației. Este fenomenul care a stat la baza constituirii comunității italiene istorice din România, o dată cu valul major de emigranți italieni ajunși în România la sfârșitul secolului al XIX-lea. Desigur, contextul socio-politic era altul – nu vorbim despre o migrație clandestină – însă mecanismele integrării rămân, în principiu, aceleași. Mai departe, procesul integrării imigranților în țara de adopție este unul deosebit de complex. El presupune un fond de toleranță și un sistem legislativ care să permită păstrarea identității culturale, în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului", a spus Andi Grosaru, care a vorbit și despre „noul val" de italieni veniți în România, care reprezintă o plus valoare pentru comunitatea istorică, dar și despre învățământul în limba maternă italiană.
A fost adoptată o rezoluție privind fenomenul migrației
Participanții la Consiliul PDE au adoptat o rezoluție, în care se subliniază că "este momentul ca statele europene să adopte o strategie coerentă și pe termen lung" în raport cu fenomenul migrației.
"Europa nu se poate gândi că este o fortăreață închisă față de restul lumii, dar nu poate fi nici în bătaia vântului, la mila traficanților de carne vie", s-a stipulat în rezoluție. De asemenea, s-a enunțat necesitatea unui front comun pentru supravegherea frontierelor și a pedepsirii drastice a celor care se fac vinovați de crime contra umanității, notează Roasit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu