Dr. Andrada Bogdan, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, vorbit despre tehnica TAVI - Implantare percutană de valvă aortică, una dintre procedurile structurale de cardiologie intervențională.
Publicitate
„Implantul de valvă aortică percutan se practică în România. Este o metodă minim invazivă de tratament a ceea ce se numește stenoză de valvă aortică. Valva aortică este ușița inimii care lasă sângele oxigenat să treacă din cavitățile stângi către întreg organismul. Atunci când nu se deschide când trebuie, aceasta trebuie tratată. Faptul că nu se deschide duce la un debit de sânge oxigenat scăzut, către întreg organismul și pacientul devine simptomatic și este în pericol.
Această boală era înainte apanajul chirurgiei, chirurgul însă nu putea trata toți pacienții din cauza riscului crescut. Sunt studii care au demonstrat că o bună parte din pacienți, până la 50%, erau refuzați de chirurgi din cauza comorbidităților asociate: vârstă, boală pulmonară și alte boli asociate care creșteau riscul chirurgical.
TAVI – Implantul percutan de valvă aortică vine în ajutorul acestor pacienți. Intrând pe la picior cu o înțepătură percutană, abordând artera femurală prin ac (Tehnica Seldinger), se montează o cale de acces și prin această cale de acces, traversând întreg axul arterial de la picior până la inimă, se implantează o valvă în valva pacientului.
Tehnic sau conceptual, există o diferență. Gândiți-vă la o ușă batantă pe care chirurgul atunci când o tratează, o scoate cu tot cu ramă, o pune de-o parte și în gaura veche pune o ușă nouă. TAVI nu poate scoate valva veche a pacientului, poate însă să dea peste cap aceste ușițe și în rama proprie a pacientului se proptește o ramă nouă cu o valvă funcțională. Aceasta este tehnica." a spus medicul.
Întrebată dacă această tehnică este mai avantajoasă, medicul Andrada Bogdan a răspuns că este mai avantajoasă doar pentru anumite categorii de pacienți.
„Cu siguranță este mai avantajos pentru anumite categorii de pacienți, nu pentru toți. Este demonstrat în studii bine implementate, bine gândite și cu un număr mare de pacienți, că la pacienții vârstnici cu comorbidități, cu scoruri chirurgicale de risc înalt, TAVI este soluția cu beneficiul de resetare a ceasului cardiac rău și cu beneficiul de supraviețuire.
Se discută acum, din ce în ce mai mult, pe dovezi și studii medicale, oportunitatea și rezultatele acestui tratament la pacienții cu risc intermediar. Sunt mai multe studii care au demonstrat acest beneficiu, chiar și la categoria aceasta de pacienți, vârstă mai mică, comorbidități mai puține, pacienți care ar putea fi operați, dar care aleg să fie tratați prin această metodă.
Cele două metode sunt similare, nu există o diferență în rezultate, comparativ cu chirurgia. De asemenea, nu există o diferența în ceea ce privește durabilitatea valvei în timp. TAVI actual are o durabilitate în timp similară cu valva pe care o pune chirurgul, ambele sunt sintetice și din materiale similare. Acel pericard bovin sau porcin, în funcție de tipurile de valvă pe care le folosim și noi (endovascular) și chirurgul, e același tip de material, este doar altfel montat astfel încât să ajungă în inima pacientului.", a spus Dr. Andrada Bogdan.
În ceea ce privește frecvența bolii, medicul a transmis că aceasta nu este mai frecventă la femei sau la bărbați, ci este vorba despre o malformație congenitală.
„Nu există o diferență în funcție de sex. Există o categorie de pacienți mai tineri cu stenoză aortică, și aceștia sunt pacienții care au o malformație congenitală numită bicuspidie aortică - valvă aortică care este născută malformat, care nu are trei ușițe cum există în mod normal, ci două ușițe - este mai predispusă la degenerare.", a mai spus Dr. Andrada Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu